Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fehérorosz segítség Szudánnak

Szöveg: JETfly |  2008. november 17. 17:00

Az afrikai ország védelmi miniszterének bejelentése alapján Szudán orosz gyártmányú harci gépekkel erősíti meg légierejét. A kiválasztott típus a MiG-29 Fulcrum, a beszerezni kívánt darabszám és az alváltozat azonban hivatalosan egyelőre nem publikus.

Egy szudáni ellenzéki napilap szerint egy századnyi, azaz 12 darab gép megvásárlásáról van szó. Az üzletet állítólag egy belorusz cég közbeiktatásával bonyolítják majd le, ami találgatásokra adhat okot.

A koldusszegény afrikai ország harci gép vásárlási szándékáról már számos hír megjelent, konkrétumokat azonban ezek nem tartalmaztak, sőt az oroszok tagadták is, hogy folyamatban lenne az üzlet előkészítése. A mostani bejelentés azonban eloszlatta a homályt és a szudáni ellenzéki lap által megszellőztetett darabszám is reális lehet.

Szudán rendkívül vegyes, különböző forrásokból beszerzett harci gép és helikopter állományt üzemeltet. Főleg kínai (például Chengdu F-7, Shenyang F-5, Nanchang A-5) és orosz eredetű, zömmel elavult haditechnikai eszközökről van szó, ugyanakkor egyes források szerint több európai gyártású Fokker és Dassault szállító és VIP repülőgéppel is rendelkeznek. A szudániak élénken érdeklődnek a pakisztáni és kínai közös fejlesztésű JF-17 Thunder típus iránt is, állítólag 10-20 darab beszerzése van tervbe véve.

Az oroszok feltehetően politikai okokból nem akarnak közvetlenül üzletelni a szudáni kormánnyal, egy közvetítő cég segítségével végrehajtott fegyverszállításnak azonban úgy tűnik nincs akadálya.