Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejben dől el?!

Szöveg: Lakó-Tóbiás Tünde törzsőrmester és Koncz Csaba törzsőrmester | Fotó: a szerzők felvételei |  2022. április 12. 7:18

Végére ért az MH Altiszti Akadémia szervezésében a Mali-misszióra (EUTM) felkészítő „Túlélés, Elkerülés, Ellenállás, Kiemelés” (Survival, Evasion, Resistance, Extraction - SERE) elnevezésű gyakorlat, melyet a következő Mali-külszolgálat váltására tervezett katonai állomány teljesített a Csobánka Harcászati Kiképzőbázison márciusban.

SERE_kiképzés (9)

Az MH Altiszti Akadémián március 15-én megalakult egy Kiképző és Kiképzést Koordináló és Speciális Felkészítő Részleg, amely a Magyar Honvédség SERE-kiképzés végrehajtásáért felel. A SERE-program részeként – immáron negyedik alkalommal megrendezett – kiképzéssorozat célja az elméleti és gyakorlati ismeretek átadása a katonai misszióra indulóknak. Az eddigi tapasztalatok feldolgozása és abból levont következtetések mind hatékonyabbá teszik a SERE-program kidolgozói tevékenységet, így hozzájárulva az állomány külszolgálatra történő még eredményesebb felkészüléséhez.

Az idei év első SERE „B” kiképzési programja új elemekkel bővült, ennek részeként más alakulatoktól érkezett vendégkiképzők is részt vettek a felkészítésben. Kecskés Gábor Péter őrmester és Lusztig Gábor szakaszvezető (az MH Katonai Rendészeti Központ, Kutyás Kutató Raj állományából) a déli határszakaszon, a tömeges bevándorlás megakadályozása során szerzett tapasztalataikat osztották meg. A foglalkozások alatt megismertették a kutya elől rejtőzködés lehetőségeit, illetve a sikeres menekülés esélyének növelését. A zárógyakorlaton pedig alájátszóként, úgynevezett kutyás üldöző „ellen erők” szerepében vettek részt.

SERE_kiképzés (3)

A teljesség igénye nélkül, a SERE „B” kiképzés programjában megtalálható az „ellenállás” tárgykörében a fogságba kerülés (Conduct After Capture – CAC) során szükséges viselkedés megismertetése. Ezalatt elsősorban a „fogvatartói pszichológia” tárgyköre értendő, melyből Pávay Richárd hadnagy, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred, Végrehajtó Alegységek, Harcászati Hírszerző Század, 3. Harcászati Hírszerző csoport parancsnoka és Markolt Norbert őrnagy, az MH Egészségügyi Központ szakpszichológusa tartott előadásokat.

A kiképzés komoly kihívást jelentett a katonáknak mentálisan és fizikálisan egyaránt. A meglévő képességeik fejlesztése mellett új ismereteket sajátíthattak el, melynek célja túlélő képességük fokozása.

SERE_kiképzés (14)

A kiképzés végrehajtásában és támogatásában köszönet illeti a szállás és gyakorlótér biztosításáért az MH Bakony Harckiképző Központot, a kiemelő erő biztosításáért az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárt, a helikopter biztosításáért az MH Pápa Bázisrepülőtért, a teljes logisztikai támogatásért az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokságot, az egészségügyi biztosítás vonatkozásában pedig az MH Egészségügyi Központot.

A program záró eseményén Kordás Attila főhadnagy, az MH Altiszti Akadémia SERE vezető kiképző tisztje adta át a felkészítést bizonyító okleveleket a katonáknak.