Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejlesztés, fejlesztés, fejlesztés

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: internet |  2021. május 24. 17:34

Az Amerikai Egyesült Államok hadserege párhuzamosan több haditechnikai újításon dolgozik. Az alábbiakban némi ízelítőt kínálunk a legfrissebben napvilágot látott újdonságokról.

nyito

Az éjszaka urai

Igen, ez nem animáció, hanem a valóság – pontosabban az éjjel látott valóság: tengerészgyalogosok tesztelik az amerikai hadsereg új fejlesztésű éjjellátó berendezését, az ENVG-B-t. A tesztelés jelenleg gőzerővel zajlik, egyszerre akár csaknem kétszáz katona is hordhat ilyet. Az első tapasztalatok rendkívül kedvezőek – ami nem csoda, mert a fejlesztők a legmodernebb technikával látták el az eszközt. Továbbfejlesztett mélységérzékelés, a korábbiaknál jóval tisztább képalkotás és kibocsátott hőjelek alapján történő érzékelés: dióhéjban ezek jellemzik az új eszközt. Tapasztalatok szerint az új éjjellátó extrém sötétben és zavaró körülmények (például köd, füst) között is képes a több, mint megfelelő észlelésre.

„Soha nem láttunk még ehhez hasonlót. Mi leszünk az éjszaka urai” – lelkendeztek a tesztelésben résztvevő tengerészgyalogosok. Nem alaptalanul - tegyük hozzá gyorsan - mert a vezeték nélküli adattovábbítási rendszerrel is felszerelt éjjellátó segítségével fegyverek, járművek, épületek, falak, tereptárgyak jól látható, aranyszín körvonallal jelennek meg, méghozzá lenyűgöző részletességgel. Hogy mi lesz az új eszköz sorsa a továbbiakban, azt még nem döntötték el, mindenesetre a hosszútávú tesztelési tervek már elkészültek.

1

Védelem a levegőben is

Mindeközben az amerikai légierő olyan különleges egyenruhát tesztel, amely kémiai, biológiai, radioaktív és nukleáris támadások ellen védi meg a repülőeszközök személyzetét. Az új védőruha (UIPE) - egyebek mellett - többrétegű alsóruházatból, kesztyűből és légzőberendezésből áll, ami tervek szerint 2024-ben állhat rendszerbe. Az eddigi tesztek alapján az új ruhában az elődjéhez képest könnyebben lehet mozogni és jobban képes szabályozni a testhőmérsékletet is. A helikopterekben végzett teszteket követően KC-135-ös Stratotankeren, F16-os Fighting Falconon és C-130-as Herculesen szolgálók következnek.

A légierő emellett arra is keresi a választ, hogy miként lehet modernizálni a nagy magasságban és/vagy hosszú távú repüléseket végrehajtó állomány repülőruháját olyan módon, hogy az – speciális elektromos technológiát használva – fűtse viselőjét.

2

Hiába a zavarás…

Ami a szárazföldi egységeket - különösen a különböző típusú páncélozott harcjárművekkel ellátott alakulatokat - illeti, a technikai fejlesztésekért felelős illetékesek a kommunikáció gyorsabbá tételén dolgoznak. A továbbfejlesztett rádiók és kommunikációs berendezések célja az, hogy felgyorsítsák a döntéshozatali folyamatot, akár az ellenség kommunikációt zavaró tevékenysége alatt is. Az új eszközök egy nagyobb szabású elképzelés apró részei: az amerikai haderő ugyanis általánosságban is azon munkálkodik, miként lehetne biztosítani a folyamatos adatáramlást esetleges kibertámadás vagy elektronikus zavaró tevékenység ideje alatt is. A többféle új típusú rádió a Földhöz közel keringő szatelliteket hívja segítségül a minden eddiginél hatékonyabb kommunikációhoz.

3
Kapcsolódó cikkek