Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejlesztik a brit Chinook helikoptereket

Szöveg: JETfly |  2009. augusztus 18. 9:39

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma 185 millió dolláros megállapodást kötött 55-L714A típusú hajtóművek beszerzéséről a Honeywell céggel, a 48 darabból álló Chinook helikopter flotta felújításának keretein belül.

Ez a hajtómű egy nemzetközileg továbbfejlesztett változata a T55 típusú motornak. A fejlesztés 17%-kal növelte meg a teljesítményt, növekedett a szerviz intervallum, valamint közel 5%-kal csökkentették a fogyasztást is.

A nagy magasságú, barátságtalan afgán terep nem csak a katonáknak okoz nehézséget, hanem a légi járműveknek is. A levegő nagyobb magasságban ritkább, amiből az következik, hogy kevesebb felhajtóerő alakul ki, így csökken a helikopter szállító kapacitása. A kisebb helikoptereknek gondjaik vannak a hasznos teherrel Afganisztánban, így a legtöbb használt helikopter közepes vagy nagyobb méretű.

A T55-714A hajtómű teljesítménye a fejlesztés által 4868 lóerő lett darabonként, lehetővé téve a Chinook CH-47F számára a több mint 280km/h sebességet és a több mint 9,5 tonna szállítását. Összehasonlításként érdemes megemlíteni, hogy az eredeti a CH-47A helikopter T55-L7 ikerhajtóművei 2650 lóerősek egyenként. A teljesítménynövekedés különösen hasznos forróságban és nagy magasságú körülmények között. A hajtómű fejlesztés a következő 5 évben zajlik majd.