Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Pintér Ákos |  2024. július 18. 19:36

Először vesz részt a Magyar Honvédség az 1956-ban alapított Nemzetközi Dunatúrán, aminek keretében nyolc nemzet résztvevői 2500 kilométert tesznek meg a németországi Ingolstadtól a Fekete-tengerig. A túra Esztergom és Paks közti szakaszán területvédelmi tartalékosok és kadétok is csatlakoznak a résztvevőkhöz.

„A Duna európai jelkép, a túra 318 kilométeres magyarországi szakaszának teljesítése pedig megtisztelő feladat. A területvédelmi ezredek hivatásos, szerződéses és tartalékos katonái, valamint a Than Károly Ökoiskola és Technikum tíz kadétja Esztergom és Paks között 175 kilométert tesz meg. Ezzel szimbolikusan emlékezünk a Magyar Honvédség alapítására” – fogalmazott Kaló Miklós ezredes, az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred parancsnoka.

Demeter Attila alezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Főnökség főnök-helyettese elmondta, hogy a Magyar Honvédség mind a hét területvédelmi ezrede egy-egy csapattal képviselteti magát.

„Több éve érlelődött bennünk a terv, hogy együttműködjünk a honvédséggel. Az idei közös evezéssel készítjük elő a jövő évi túrát, amin a Kárpát-medencei magyarság különböző képviselői is részt vesznek majd. Fizikai és egyben mentális erőpróba is a 40-50-60 kilométeres napi távok teljesítése” – mondta Fejérvári Gábor. „Különösen a fiataloknak izgalmas a túra, hiszen vízről, akárcsak levegőből, más perspektívából látja az ember a világot” – beszélt a július 20-án Pakson célba érkező kadétokról a Nemzetközi Dunatúra Sport Egyesület elnöke.

Európa leghosszabb vízitúráján a Fekete-erdőtől, a folyó németországi forrásvidékétől Románia dél-keleti részéig, nyolc országon keresztül haladnak át a résztvevők.

 

20240714_Esztergom-nemzetközi dunatúra_PAKO_-14