Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fekete folyó

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. július 9. 14:15

Debreceni, tatai és hódmezővásárhelyi felderítőkatonák számára tartottak közös felkészítést Szentes térségében, a Kurca-csatornán és a Tiszán. A Fekete Folyó 2024 elnevezésű kiképzési rendezvény során különböző szükségeszközöket felhasználva keltek át a vízen, illetve csónakok segítségével is gyakorolták a partraszállást a résztvevők.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_július_borító

A felderítőkatonák egyik legfontosabb feladata, hogy a harc megvívásához szükséges releváns és pontos információkat gyűjtsenek a szemben álló fél által ellenőrzött területen. Küldetésük teljesítését nem ritkán bonyolult terepviszonyok, illetve vízi akadályok is nehezíthetik. Utóbbi esetben – például egy folyó leküzdését megelőzően – alaposan fel kell térképezni annak paramétereit, az átkelési lehetőségeket, a vízfelszín alatt rejlő veszélyeket, illetve a partvonal közelében található ellenséges erők elhelyezkedését.

Mindezek gyakorlására ezúttal Szentes körzetében adódott lehetőség. Rózsa Imre őrmester, az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred csoportparancsnoka elmondta, hogy az erőpróbán más alakulatok katonáival együtt vettek részt, közösen sajátították el a vízi átkelés módjait, illetve frissíthették fel az ezzel kapcsolatos korábbi ismereteiket. A feladatok végrehajtásához különféle csónakokat, illetve szükségeszközöket is igénybe vettek a felderítők.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 12-én, pénteken megjelenő számában!