Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadErő: amikor alegységből nagybetűs Alegység kovácsolódik

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: archív felvételek |  2024. július 9. 14:10

A jó katona egyik ismérve az együttműködési képesség. A tűzszerészek, a katonaorvosok, a nemzetközi gyakorlaton helytálló szakemberek mind csapatban dolgoznak, képzésük jelentős részét teszi ki az együttműködés készségszintre emelése. Ki hogyan érti meg egymást félszavakból? Erre is választ kapunk a HadERŐ magazin július 9-ei adásában.

HadERŐ_0709_olaszok_gyakorlat_Bakony

A Bakonyban zajlik a Forward Land Forces zászlóalj harccsoport kötelékének validációs gyakorlata, amely során olasz és magyar harckocsizók és lövészek egy szimulált támadás elhárítását és visszaállítását gyakorolják. A kéthetes képzés a felkészüléstől kezdve a tapasztalatok kielemzéséig mindent magába foglal. Az alegységek ezen gyakorlatok során ismerik meg egymást igazán, kiélezett helyzetben kovácsolódnak csapattá.

HadERŐ_0709_tűzszerészek_misszió

Az Újdörögdi Kiképzőbázison tűzszerész és aknakutató szakemberek fejlődnek a Gyújtópont 24 elnevezésű gyakorlaton. A műveleti központ és a járőrök közötti együttműködést emelik készségszintre, és megtanulnak helytállni ellenséges, barátságtalan környezetben is. Míg a hazai környezetben a lakosság segíti a tűzszerészek munkáját, missziós területen legtöbbször fordítva van. Erre is érdemes felkészíteni a katonákat.

Judán István törzsőrmester egy konkrét példát is bemutat, amely során a tűzszerészek egy robot segítségével hatástalanítanak egy robbanóeszközt. A jó munkához nem csak a műszaki tudás fontos, a stresszt is meg kell tanulni kezelni. Egy jó szakember ismérve a higgadtság, a tudásvágy és a csapatban gondolkodás. A művelet fontos része az utólagos elemzés, megbeszélés is a tapasztalatok leszűrése végett.

HadERŐ_0709_Vigorous_Warrior

A Vigorous Warrior 2024 NATO katonaegészségügyi gyakorlat egy 35 nemzet együttműködését igénylő bakonykúti képzés, amelyen katonai egészségügyi dolgozók hangolják össze képességeiket, tanulják meg a sebesültek tábori körülmények közötti életmentését és ellátását. Egy ilyen komplexitású hadgyakorlat szervezése rendkívül bonyolult. Realisztikus alájátszók adják az „ellátandó sérülteket”. Case menedzserek kísérik az eseteket, azonnali valós visszajelzést adva az egészségügyi szakállománynak az ellátás hatásáról.

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor július 9-ei adása itt érhető el.