Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elégedett világelit versenyez Szolnokon

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. július 9. 13:46

„Az a célunk, hogy a több száz versenyző, zsűritag, informatikus és szervező napjai zavartalan munkával teljenek a világbajnokságon, ahogy azt elképzeltük egy évvel ezelőtt, amikor Magyarország készülni kezdett a legrangosabb ejtőernyős viadal szervezésére” – mondta Réz Levente ezredes. A 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság versenyigazgatója és a résztvevők is elégedettek a szolnoki torna színvonalával a program feléhez közeledve.

Július 3-án délután hajtották végre az idei katonai ejtőernyős világbajnokság első ugrását Szolnokon. Három klasszikus szakágban zajlik a küzdelem: nők és férfiak egyaránt rajthoz állnak egyéni és csapat célba ugrásban, csapat formaugrásban és egyéni stílusugrásban. Az indulók között ott van az elmúlt évtizedben érmeket halmozó magyar férfi célba ugró válogatott is, akik különös elszánással érkeztek a hazai tornára.

Dr. Eleki Zoltán ezredes elmondta, hogy a Magyar Honvédség felszereléssel és a világkupa sorozatban való szereplés biztosításával támogatja a nemzeti csapatot, a világbajnokság szervezésébe pedig értelemszerűen még nagyobb energiát fektet. „Az atlétikai VB után a katonai ejtőernyős VB megszervezése a legnehezebb feladat. Büszkék vagyunk rá, hogy hat év után ismét Szolnokra költözik a sportág krémje. Remélem, hogy újabb hat év múlva ismét lehetőségünk lesz pályázni” – jelentette ki a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökségének csoportfőnök-helyettese.

20240707_EJE_VB_Szolnok_SZK_11 copy

„A szervezés nagyját az MH Kiss József 86. Helikopterdandár végzi, de elengedhetetlen infrastrukturális segítséget nyújtanak más alakulatok. A verseny tehát a Magyar Honvédséget reprezentálja, a haderő egészének kapacitása megjelenik Szolnokon. Magyarország egyébként tapasztalt házigazda, hiszen méretéhez és hátteréhez képest kiemelkedően sok katonai sporteseményt rendez, gondoljunk csak a balatonakarattyai nemzetközi járőr- és kadétkupákra. Fontos sportdiplomáciai eredmény a szolnoki VB is számunkra” – fogalmazott a verseny első napjainak tapasztalatai alapján Réz Levente ezredes.

A világbajnokság versenyigazgatójának stábja felel a 30 versenyző és a bírói stábban helyet foglaló további négy nemzet, összesen 350 fő elhelyezéséért, utaztatásáért és élelmezéséért. Több mint száz magyar honvéd segíti a szandaszőlősi reptéren zajló versenyek, edzések és pihenők zavartalan lefolyását, amit Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke helyettesének irányításával hónapok óta készítettek elő. „Vendégeink kifejezetten színvonalasnak tartják az idei VB-t és mi is úgy látjuk, hogy elég magas nívón sikerült megvalósítani az elképzeléseinket.”

20240707_EJE_VB_Szolnok_SZK_20 copy

Segítő kezet nyújt a honvédségnek a számos korábbi versenyzőt tömörítő Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége. „Biztatjuk a helyieket, hogy látogassanak ki a tornára, beszélgessenek a régi ejtőernyősökkel, illetve hétvégére kihoztunk nevelőotthonban élő gyerekeket is. Elsősorban az ejtőernyőzés szeretetét szeretnénk átadni nekik, de a katonai toborzó sátorban megismerkedhetnek a honvéd hivatással, míg a verseny szünetében focizunk velük” – árulta el dr. Sipos István, a szövetség alelnöke, aki a nemzetközi mezőny megerősödését tartja a sportág egyik fő vonzerejének.

„Számunkra kifejezetten fontosak a katonai sportok, hiszen rengeteg világklasszis versenyző űzi ezeket. Gondoljunk például a belga formaugró válogatottra vagy a kínai női csapatra, akik a civil versenyek mellett most Szolnokon is láthatók. Évről évre egyre több polgári sportoló csatlakozik a nemzeti haderők kötelékébe, hogy ott is megméressék magukat” – hangsúlyozta Alberto Martin Paracuellos, a FAI  Nemzetközi Ejtőernyős Bizottság elnöke, aki saját bevallása szerint maga is szurkolóvá vált július 4-12. között. „Fogalmazzunk úgy, hogy meglehetősen izgalmas munkám van.”

A versenyzés morális erejét emelte ki Nilton Gomes Rolim Filho, a Nemzetközi Katonai Sport Világszervezet vezetője. „1947-ben, a második világháború tapasztalataiból okulva alapították a CISM-t. Az egész világon népszerűsítjük többek közt a katonai és az olimpiai számokat, de általában mindenféle sportot. A békés érintkezés és az egészséges versengés elősegíti a nemzetközi stabilitást és a szorosabb kapcsolatok fűződhetnek általa a különböző nemzetek között” – mutatott rá a szervezet brazil elnöke.

Kapcsolódó cikkek
20240703ejtoernyosvbmegnyitoszolnok_HSZ_index

Mindig a dobogó a cél

2024. július 3. 18:31

19_20240703ejtoernyosvb_HSZ6_nyito

Megérkeztek a felhők közül

2024. július 4. 10:22

20240704_EJE_VB_Szolnok_SG_index2

Folyamatosan a levegőben

2024. július 6. 10:07

20240705_EJE_VB_Szolnok_SG_index2

Öten egy célért

2024. július 7. 13:24