Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fél évszázados jubileum

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 8. 8:39

„Köszönöm a haza és a honvédelem iránti elkötelezettségüket, a katonai hagyományok ápolása érdekében végzett munkájukat, hazánk történelmi eseményeinek színhelyein tett tisztelgő látogatásaikat, amellyel hozzájárultak a Magyar Honvédség céljainak a megismertetéséhez” - üdvözölte levélben megalakulásának 50. évfordulója alkalmából a csongrádi Béri Balogh Ádám Honvéd Klub tagjait dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka.

xIMG_5464 JÓ LENNE

Elődeik emléke előtt tisztelegve – a koronavírus-járvány miatt egy év késéssel - ünnepelték egyesületük fennállásának ötvenedik évfordulóját május 6-án a Béri Balogh Ádám Honvéd Klub tagjai. A szervezet jogelődje, a Fegyveres Erők és Testületek Csongrádi Klubja 1971. április 5-én alakult azzal a céllal, hogy a nyugállományba vonult katonáknak tartalmas, közösségépítő elfoglaltságot nyújtson, hatékony érdekképviseletet biztosítson. Az alapítók tizenöten voltak, a klub első elnökévé Kozár István nyugállományú rendőr őrnagyot, titkárnak Szeberényi Gyula nyugállományú főtörzsőrmestert választották.

A közösségnek jelenleg harminckét tagja van, a közelmúltban Martini Mónikát választották a klub elnökének. Munkáját elnökhelyettesként Polónyi Tibor nyugállományú alezredes és Pozsár Tibor nyugállományú százados segítik. A klub titkára Busa Zoltánné, a gazdasági ügyekért pedig Tyukász Péterné nyugállományú törzszászlós felel.

A jubileumi bajtársi találkozó résztvevőit a Művelődési Központ és Városi Galéria Magyar Király dísztermében Polónyi Tibor nyugállományú alezredes köszöntötte, majd Pozsár Tibor nyugállományú százados elevenítette fel az elmúlt fél évszázad jelentősebb eseményeit. Egyebek mellett büszkén emlékeztetve arra, hogy a 80-as években a csongrádi klubot az ország egyik legjobb klubjaként tartották számon.

1991-ben azonban bezárták a laktanyát, a kapujára a jelképes lakatot az utolsó parancsnok, néhai Darók József ezredes tette fel. Az egykori MN 2826 fedőszámú műszaki zászlóalj – állománytábla módosítás után 28. Műszaki Ezred - Szentesre diszlokált. Felszámolták a közösségi rendezvényeknek helyt adó Helyőrségi Művelődési Otthont is. A klub értékeit a tagok saját lakásaikon őrizték, a találkozóikat pedig egymást látogatva, vagy a parkokban szervezték. Tíz évig gyakorlatilag ezek a bajtársi beszélgetések tartották össze a közösséget.

xIMG_5527

Licsicsányi István nyugállományú alezredes, Kiss Ernő és Pozsár Tibor nyugállományú századosok vezetésével aztán 2002 nyarán - szimbolikusan a volt Helyőrségi Művelődési Otthon udvarán – új egyesületet alapítottak az egykori műszaki katonák. A Béri Balogh Ádám Honvéd Nyugdíjas Klub nevet választották, három év múlva pedig emlékművet állítottak megszűnt laktanyájuk névadója tiszteletére. Elnöknek Ágoston Imre nyugállományú ezredest választották, aki húsz évig irányította a közösség munkáját. Az évek során kiváló kapcsolatot alakítottak ki az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szegedi, 5. Hadkiegészítő és Toborzóközpont munkatársaival és Csongrád önkormányzatával. Saját rendezvényeik mellett rendszeresen részt vettek a városi ünnepségeken és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi régiója munkájában. Alapvető feladatuknak tekintették – tekintik most is - a katonai hagyományok ápolását, az egykori ezredükhöz kötődő tárgyi emlékek felkutatását és megőrzését – ennek feltételei, a város támogatásával pár nappal ezelőtt meg is teremtődtek. Az önkormányzat ugyanis, a jelenleg ipari parkként üzemelő, egykori laktanya felújított volt parancsnoki épületében egy emlékszoba kialakítására alkalmas helyiséget ajánlott fel a klub számára.

A rendezvény fővédnöke dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka volt. Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megbízott parancsnokának gratulációját és emlékplakettjeit Pontyik Pál őrnagy, a szervezet szegedi, 12. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezetője, Hazuga Károly nyugállományú altábornagy jókívánságait és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által adományozott emléktárgyakat Esküdt Lajos nyugállományú ezredes, a szövetség elnökhelyettese adta át. A BEOSZ Dél-alföldi régiója nevében dr. Kovács György nyugállományú ezredes gratulált a jubiláló kollektívának, a régió klubjainak képviselői pedig emlékszalagot kötöttek az egyesület zászlajára, amelyet öt évvel ezelőtt Csongrád önkormányzata adományozott a közösségnek.

xIMG_5442

Az ünnepi bajtársi találkozó hivatalos részének zárásaként az egyesület tagjai és meghívott vendégeik az egykori laktanyájukban megkoszorúzták a névadójuk tiszteletére állított emlékhelyet és megnézték az újonnan átadott múzeumot is. A rendezvényen részt vett - többek között - dr. Kállai Ernő alezredes, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred megbízott parancsnokhelyettese és Bedő Tamás polgármester is.

Az ünnepi műsorban felléptek a Honvéd Együttes művészei, a Galli János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, (zongorán kísért: Muladi József) és verset mondott .Rostáné Hajdú Erzsébet.