Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fel kell gyorsítani az indiai Szuhojok gyártását

Szöveg: JETfly |  2010. augusztus 25. 9:43

A napokban hozták nyilvánosságra azt az információt, mely szerint az indiai Hindustan Aeronautics Ltd. (HAL) cégnek fel kell gyorsítania a Szu-30MKI többfeladatú vadász-bombázók gyártási munkálatait, annak érdekében, hogy az indiai légierő által legutóbb megrendelt újabb 42 darab harci gépet időben le tudják szállítani.

A légierő egyik tisztje szerint fel van adva a lecke a HAL számára, hiszen idén a gyártósorról lassabban gördültek le a Szuhojok, az átadott példányok száma jóval elmaradt az előzetesen betervezett darabszámtól. Bővebb információk ugyanakkor még nem jelentek meg az elmaradás konkrét okáról, annyi azonban kiszivárgott, hogy a Hindustan Aeronautics Ltd.-nek 2015-ig mindenáron eleget kell tennie az aktuális Szu-30MKI megrendelések teljesítésének. Az eredetileg megrendelt 230 darabból India légiereje ez idáig több mint 110 darabot állított hadrendbe, a megrendelésállomány növelésével pedig az elkövetkezendő években már 272 darabosra bővülhet a Szuhoj flotta.

Az indiai védelmi miniszter, A.K. Antony korábban arról számolt be a Parlamentben, hogy a megrendelt harci gépek leszállítása 2014 és 2018 között valósulhat meg, a gyártósori munkálatok felgyorsítása azonban ennél közelebbi időpontot is eredményezhet. A légierő jelenleg öt darab Szu-30 századot üzemeltet, hármat Pune-ban, kettőt pedig Bareilly-ben, a közeljövőben azonban újabb századok felállítását tervezik Halwara-ban (Punjab), Jodhpurban (Rajasthan) és Tezpurban (Assam).

A Szuhojok gyártását licensz alapján végzi az indiai Hindustan Aeronautics Ltd. A gépek gyártása öt helyen (Nasik, Koraput, Hyderabad, Lucknow, Korwa) folyik, összeszerelésük, berepülésük, valamint átadásuk helyszíne Nasik.

1595906425