Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felderítők hegyi kiképzésen

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2023. október 28. 8:43

Hegyi kiképzésen vettek részt az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred felderítő katonái, október 23. és 27. között.

TUN_2513

Az alpintechnikához speciális felszerelésre van szükség, amit nem lehet akármelyik sportáruházban beszerezni, ezért a négynapos képzés során a műszaki felderítők elsőként a felszereléssel ismerkedtek meg.

„Az első napon átvettük, hogy milyen típusú karabinereket, hevedereket fogunk alkalmazni, illetve a katonák megtanulták, hogy mikor kell dinamikus és mikor statikus kötelet használni. Továbbá átismételtük a csomókötés technikáit és megbeszéltük, hogy mikor milyen csomót használunk” – foglalta össze az elméleti oktatás lényegét a kiképzést vezető Bruncz Csaba főtörzsőrmester, az ezred hídépítő század műszaki felderítő szakasz vezénylő altisztje.

A főtörzsőrmester hozzátette, hogy az ipari alpin munkavezetői képzést 2020-ban végezte el, amelynek köszönhetően most a felderítőknek elméletben és gyakorlatban is átadhatja az ott tanultakat.

TUN_2282

A gyakorlat a fokozatosság elve alapján zajlott, ezért a résztvevők először a magassággal barátkoztak meg, elsajátították az átszereléseket, ezt követően pedig végrehajtották az első ereszkedéseket, megtanulták az ön- és társbiztosítást.

A legösszetettebb feladat a társmentés volt, amely megköveteli a precíz, de gyors munkát, ugyanis egy sérült ember számára a heveder akár tizenöt perc alatt érelzáródást, légszomjat vagy egyéb maradandó sérüléseket okozhat. Ezt megelőzve kell tehát minél hamarabb biztos pontra juttatni a sérültet, hogy azonnali orvosi ellátásban részesülhessen.

A több napos képzést a Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltó laktanyájának mászótornyában hajtották végre.