Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felekezetek közötti erőszak Nigériában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 31. 9:32

Tizenöten haltak meg a hét végén Nigériában keresztények és muzulmánok közötti összecsapásokban. A nigériai muzulmán közösség egyik képviselője szerint az összecsapások az ország középső részén lévő Jos város körzetében voltak, amely a határán van a muzulmán, illetve keresztény többségű országrészeknek. Mohamed Situ megfogalmazása szerint a két félhez tartozók lövik egymást, machetével vágják le, vagy élve felgyújtják a másik felekezethez tartozókat.

Josban rendszeresek a vallási türelmetlenségből fakadó összecsapások, amelyek mögött mélyebb okként a föld és a víz használata körüli konfliktus húzódik meg. Utoljára karácsonykor voltak súlyos összetűzések a körzetben.

A jelenlegi összecsapások kirobbanásához megfigyelők szerint hozzájárulhatott az áprilisi parlamenti és elnökválasztások miatti felfokozott indulat is.

Északkelet-Nigériában a rendőrség letartóztatott 19 embert Borno tagállam legesélyesebb kormányzójelöltjének meggyilkolása miatt. Mohammed Abubakart, az ország többségében muzulmánok lakta északi részén vezető szerepet játszó Nigériai Néppárt jelöltjét hat másik személlyel együtt pénteken ölték meg.

Címkékkarácsony