Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Félelmet keltő biztonsági óvintézkedések Londonban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 19. 17:56

A bírálók szerint London a félelem légkörét teremti meg a jövő pénteken kezdődő nyári olimpiai játékok biztonságának szavatolásával: Nagy-Britanniában békeidőben még soha nem volt olyan nagy fokú a rendőri és katonai készültség, mint most a sportesemény miatt.

A Temzén már látni a brit haditengerészet legnagyobb hajóját, a lakóházak tetején föld-levegő rakétákat helyeztek készültségbe, a dél-angliai Northoltban található légibázison pedig a II. világháború óta először állnak készenlétben harci repülőgépek. A brit hadsereg még az afganisztáni kontingensének mostani létszámánál is nagyobb, mintegy 13 ezer katonát vet be az ötkarikás játékokon, s ehhez jön még 12 ezer rendőr, akiknek feladata kizárólag a versenyhelyszínek felügyelete lesz. Ezenkívül London utcáin, a nevezetességeknél, a különböző ünnepségeken is szavatolni kell a biztonságot. Csak a főváros védelme több mint egymilliárd fontba kerül.

1595938943
Ha mindent ellenőrzés alatt tartasz, akkor vagy a legjobban felkészülve – hangoztatja a brit rendőrség az olimpiai készülődés kezdetétől fogva. Már hetekkel a megnyitó előtt alkalmuk nyílt a hatóságoknak bizonyítani a felkészültségüket, amikor egy Londonba tartó buszjáraton egy utas terrorveszélyre figyelmeztetett. A riasztást átfogó hatósági akció követte, s bár a terrortámadásra alkalmasnak vélt eszközről később bebizonyosodott, hogy csupán egy füstölgő elektromos cigaretta, a londoni tisztviselők védelmükbe vették nagyszabású akciójukat, mondván, hogy a segélyhívás nagyon is hihetőnek tűnt. Az illetékes hatóság szóvivője magyarázkodás helyett megjegyezte: inkább vonuljanak fel egyszer túlzott erőkkel, mint egyetlen alkalommal a kelleténél kisebbel.

Szintén a brit biztonsági erők éberségéről tanúskodik, hogy az ötkarikás játékok közeledtével több terroristagyanús egyént vettek őrizetbe. A terrorveszély ráadásul korántsem minden – figyelmeztetnek a brit rend őrei. A várható bűncselekmények listája meglehetősen hosszúra nyúlik – a jegyhamisításoktól kezdve az illegális prostitúción, lopáson keresztül a verekedésekig mindenre fel kell készülni. Egyedül az olimpiai játékokra szóló belépők hamisítása miatt 186 őrizetbe vételre került sor. A londoni rendőrségnek már csak azért is bizonyítania kell rátermettségét, mert a tavaly nyári, napokon át tartó utcai zavargások után többször is a szemére vetették, hogy alkalmatlan az olimpiai játékok felügyeletére.

1595938944
Még Washington is aggodalmának adott hangot a brit rendőrök kompetenciájával kapcsolatban. Ezért – a The Guardian című brit napilap értesülése szerint – azt is fontolóra vette, hogy sportolói és a világversenyre utazó tisztségviselői védelmének biztosítására ezer saját biztonsági embert és FBI-alkalmazottat küld a brit fővárosba. A Scotland Yard egyik szóvivője a kétségek eloszlatása érdekében nemrég úgy nyilatkozott: London „felügyelete a legjobb lesz".

Eközben azonban a túlzott óvatosság bírálói is megszólaltak. A Stop The War (Állítsátok meg a háborút) nevű szervezet például arra hívta fel a figyelmet, hogy Londont és az olimpiai játékokat már inkább a félelem, semmint a biztonságosság miatti nyugalom lengi körül. A rendőrök azonban azzal érvelnek, hogy a látogatóknak minél többet kell belőlük látni ahhoz, hogy tényleg biztonságban érezzék magukat.

A brit védelmi minisztérium is igyekszik lecsillapítani a túlzott elővigyázatosság miatt elégedetlenkedőket. Amint azt a szaktárca közölte, a katonai biztonsági intézkedésekkel az olimpiai játékokra vonatkozó, évtizedek óta fennálló normákhoz igazodnak. „Felkészültnek kell lennünk, és biztosítanunk kell az olimpiát, hogy azt mindenki élvezhesse" – hangsúlyozta a minap Philip Hammond brit védelmi miniszter, hozzátéve, hogy az összes kockázatot minimalizálniuk kell. Ez utóbbi megfontolásból nem adtak beutazási engedélyt a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel barátságban lévő Muvaffak Jourmaa tábornoknak, a szíriai nemzeti olimpiai bizottság elnökének.

Fotó: www.militaryphotos.net