Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felesküdtek a haza szolgálatára

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. november 17. 8:49

Eskütételhez sorakozott fel Békéscsabán, november 16-án az Egységes Alapkiképzési Program tizenkettedik, októberben bevonult állománya. A nyolcvankilenc tartalékost Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára és Takács Attila vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese köszöntötte.

Gion Gábor kiemelte: a tartalékos katonák a nemzet ellenálló képességét jelentik, ezért minél többen jelentkeznek tartalékos katonának, annál erősebb lesz Magyarország. „A tartalékos jogviszony előnye, hogy az önkéntes katonák élethelyzetüktől függően, szabadidejüknek megfelelően tudnak szolgálatot vállalni. A tartalékosok már külföldi missziókban – Irakban és Koszovóban – is bizonyítottak, továbbá a határvédelemben is rendszeresen fontos feladatot látnak el. A szerződéses katona életre szóló hivatást választ, az ő felkészülésük nem áll meg az alapkiképzésben, tovább folytatódik, sőt, szinte soha nem ér véget” – hangsúlyozta az államtitkár.

EAP-12_eskutetel_20231116_10 copy

Az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred katonáit köszöntve Takács Attila vezérőrnagy elmondta: a magyar honvédek feladata a közösséget szolgálni, Magyarország számára garantálni a biztonságot, valamint mindenáron a békére törekedni. Kiemelte, a világ jelenlegi biztonságpolitikai helyzete kihatással van mindennapjainkra, ezért a Magyar Honvédségnek minden váratlan helyzetre fel kell készülnie.

„A magyar állampolgárok számára a biztonság garanciáját egy high-tech eszközökkel felszerelt, jól kiképzett katonákból álló haderő jelenti” – fogalmazott a vezérőrnagy. A katonai eskü szövegét Kovács Martin Gyula közkatona mondta társai előtt. Az eskütételt nyolc hét kiképzés előzte meg, ahol – többek között – harcászat, katonai testnevelés, tereptan, híradó, egészségügyi, logisztikai és alaki ismereteket sajátítottak el.

EAP-12_eskutetel_20231116_18 copy

Az eskütételt követően megemlékeztek a Császári és Királyi 101-es Gyalogezred hazatérésének 105. évfordulójáról. Az emlékműnél felelevenítették az első világháborús, főként békéscsabai katonák hőstetteit. Az 1923-ban állított emlékműnél mások mellett Gion Gábor, Takács Attila vezérőrnagy és Huszár Ferenc ezredes, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred parancsnoka helyezte el az emlékezés koszorúit.