Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felfüggesztett pakisztáni tagság

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2007. november 23. 11:35

A Nemzetközösség felfüggesztette Pakisztán tagságát – jelentette aszervezet főtitkára, Don McKinnon. A lépésre azért került sor, mivel továbbra sem oldották fel a rendkívüli állapotot. Pakisztánt 1999-ben, Musarraf katonai államcsínnyel való hatalomra kerülése után egyszer már megfosztották nemzetközösségi tagságától.

Az ötvenhárom, egykori brit gyarmatot tömörítő nemzetközi szervezet korábban csütörtökig adott határidőt Pervez Musarraf pakisztáni elnöknek a november elején bevezetett rendkívüli állapot feloldására.
Mivel ez nem történt meg, a szervezet miniszteri akciócsoportja meghozta a döntést az ázsiai ország tagságának felfüggesztéséről.

Pakisztánt, éppen Musarraf elnök puccsal való hatalomra kerülése után, 1999-ben fosztották meg először a nemzetközösségi tagságától. 2004-ben léphetett be ismét a szervezetben, miután az országban demokratikus reformok jelei voltak tapasztalhatóak.
Musarraf elnök akkor ígéretet tett, hogy 2004 végéig lemond a hadsereg főparancsnoki tisztjéről, amit azonban még mindig nem tett meg.