Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új NATO-központ Csehországban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2007. november 23. 12:08

Megnyílt a NATO új, kutató-kiképző központja Csehországban, a Prágától 230 kilométerre, délkeletre lévő Vyskovban csütörtökön. Az intézmény elsősorban a tömegpusztító fegyverek elleni védelemre való felkészülést segíti majd elő.

Az új központban nyolc NATO-tagállam – Nagy-Britannia, Németország, Görögország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Csehország – hatvanhárom szakértője kezdi meg a munkát. Radomir Mikes, a központ igazgatója elmondta, hogy a programban részt vevők védelmi doktrínákat dolgoznak ki, katonákat képeznek ki, valamint vegyi, radiológiai és nukleáris vészhelyzeteket szimulálnak.

Pillanatnyilag tizenhat hasonló intézmény áll a NATO rendelkezésére, de más-más célokkal. A mostani központ létrehozásáért versengők közül Prágában Németországot és Kanadát tartották a legnagyobb vetélytársnak. Vlastimil Picek cseh vezérkari főnök úgy véli: azért esett végül Csehországra a választás, mert a cseh hadseregben a vegyvédelmi tevékenységnek nagy hagyományai vannak, ez a fegyvernem sikereket ért el külföldön is, például a Perzsa-öböl térségében.

CímkékNATO