Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felfüggesztették a Lódarazsak röptét

Szöveg: JETfly |  2010. március 15. 7:06

Az amerikai haditengerészet parancsnoksága pénteken (2010. március 12.) felfüggesztette az állományába tartozó 104 darab F/A-18 Hornet repüléseit, mivel a repülőgépek vázain az ellenőrzés során repedéseket fedeztek fel, amelyek a mérnökök által feltételezett időpontnál sokkal korábban jelentkeztek.

A parancs az F/A-18 első négy modifikációjára vonatkozik („A"-tól „D"-ig), azonban nem érinti az Irakban és Afganisztánban harci feladatokat végrehajtó repülőgépeket, azok továbbra is korlátozás nélkül hajtják végre repüléseiket. A jelenleg földre kényszerített gépek az amerikai haditengerészet F/A18A-D flottájának mindössze 16%-át jelentik.

Nate Christensen haditengerészeti szóvivő elmondta, hogy a most észlelt probléma nem okozott ez idáig sem repülőkatasztrófát, sem pedig repülőbalesetet. Megemlítette, hogy a 2010. március 11-én történt repülőbalesetet, amely során az amerikai tengerészgyalogság egy F/A-18D vadászrepülőgépe zuhant az óceánba Dél-Karolinában, nem az esetleges repedések okozták, hanem – a jelenlegi adatok ismeretében – hajtóműmeghibásodás. A repülőgép pilótája, valamint a fegyverrendszer kezelő katapultáltak.

A parti őrség hajója lokalizálta a baleset helyszínét, és megkezdte a repülőgép fellelhető darabjainak kiemelését. A 29 millió dollár értékű repülőgép kiképzési repülést hajtott végre, amikor mindkét hajtóműve meghibásodott.

A leállított 104 repülőgép közül a felfüggesztéskor 77 volt repülési státuszban, amelyek közül 23 a haditengerészet és tengerészgyalogság repülőszázadaiban szolgál, öt a Japánban állomásozó tengerészgyalogság Iwakuni légibázisán állomásozik, öt gép a Blue Angels bemutató kötelék tagja, míg 44 gép a flotta tartalék századaihoz tartozik. A fennmaradó 27 gépen különböző karbantartási munkákat végeznek.