Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztelgés 1848-49 ismeretlen honvédei előtt

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. március 15. 13:06

Ünnepi megemlékezést tartottak Veszprémben, az Alsóvárosi temetőben, ahol több olyan honvéd síremléke van, akik névtelen hősökként vettek részt a forradalom és szabadságharc eseményeiben. A résztvevők végiglátogatták a katonák sírhelyeit és fejet hajtottak a forradalom ismeretlen hősei előtt.

A temetőben Reiner Pál történész mondott ünnepi beszédet. Kiemelte: 1848-49 igazi célját a márciusi ifjak, a Kölcseytől átvett két szóban fogalmazták meg: „Haza és Haladás" A magyar haza évszázadok óta valamelyik nagyhatalom elnyomása alatt állt, ezért a reformkor emberei a szabadságra és függetlenségre vágytak, a haladást pedig a szegények tömegei is igényelték, mivel akkoriban a magyarországi birtokok jelentős része néhány nemesi család kezében volt és a jobbágyok éhbérét művelték meg a hozzájuk olyan közel álló földet. Azokban az időben Magyarországon az ipar szintén teljesen elmaradott volt, pedig a haladás egyik záloga már ebben a korban is az ipari fejlődésben rejlett.

Itt a veszprémi temetőben – folytatta beszédét a történész – több olyan sír található, amelyekben 1848-49 katonái fekszenek. Ezek a katonák nem csináltak látványos dolgokat, csak tették azt amit a haza kért, katonaként részt vettek a szabadságharcban. A forradalom szürke katonáiként harcoltak a dél-vidéken vagy az ország más vidékein és a többségük nem is a harcmezőn halt meg. A szabadságharc leverését követően sokan a polgári szakmát választották és a napi életben vállaltak feladatokat, majd tisztes polgárként haltak meg. Az utókor kötelessége az- hangsúlyozta – hogy megemlékezzünk ezekről a katonákról, valamint azokról, akik szintén nagyon sokat tettek a hazáért és most valahol jeltelen sírokban fekszenek. Kérte a jelenlévőket, ezekre a honvédekre is emlékezzünk akkor, amikor fejet hajtunk a szabadságharc ismert személyiségei előtt.

 

Az ünnepséget Aschermann Vendrey Ferenc síremléke előtt tartották, akiről a történész elmondta, hogy a szabadságharcban Kiss Ernő tábornok segédtisztjeként szolgált, hadnagyi rendfokozatban. A tábornok mellett végig részt vett a szabadságharc ütközeteiben és később egy visszaemlékezést írt Kiss Ernőről. 1888-ban tábornoki rendfokozatban ment nyugdíjba  és vonult vissza Veszprémbe.

Az ünneplők ezt követően körbesétálták a temetőt, meglátogatva a többi szabadságharcos honvéd emlékhelyét és a sírokon elhelyezték a megemlékezés virágait. Az ünneplők tisztelegtek Kürthi Károly honvéd őrmester, Révész Vincze honvéd hadnagy, Keglovich Mátyás huszárszázados, Piosszer István honvéd őrmester, Cseresznyés Sándor honvéd főorvos, Farkas Lajos honvéd tüzér síremléke előtt.

A megemlékezés a Himnusz eléneklésével zárult.