Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felfüggesztették Demjanjuk perét

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 2. 15:20

Felfüggesztették a náci háborús bűncselekményekkel vádolt John Demjanjuk perét a 89 éves vádlott megbetegedése miatt – jelentette be szerdán az illetékes müncheni főbíró. Az orvosok fertőzésre gyanakszanak, a vádlott ugyanis fej- és végtagfájásra panaszkodott. Ezért úgy döntöttek, hogy a vádlott a vizsgálati fogságból nem szállítható át a bíróság épületébe.

Demjanjuk több betegségben szenved, így a többi között egy csontvelő-megbetegedésben, továbbá szívgyengeségben és magas vérnyomásban. Az orvosi vizsgálatok után a bírósági szakértők azt a véleményt fogalmazták meg, hogy betegségei ellenére a per megindítható, naponta azonban csak kétszer másfél órás tárgyalást engedélyeztek.

Az első két napban a vádlott egyfajta élőhalott benyomását keltette. A tárgyalásokon egy ággyá átalakított tolószékben vett részt, szinte mindvégig csukott szemmel. Mindeddig egyszer sem szólalt meg, a kedden ismertetett vádirathoz sem fűzött egyetlen szót sem.

Szemtanúk szerint azonban ügyvédeivel – akik különböző elfogultsági, illetve semmisségi indítványokkal több kísérletet tettek a tárgyalás leállítására – kommunikált, sőt állítólag az orvosokkal is szót váltott.

Mindennek alapján a szerdai német újságok többsége azt a véleményt fogalmazta meg, hogy Demjanjuk számára mindez sajátos színjáték, és valójában jobb egészségi állapotban van annál, mint azt a tárgyalóteremben “tetteti". Egy újság szerint állítólag még az egyik orvosnővel is flörtölt, és többször is dühbe gurult az általa kényelmetlennek tartott tolószék miatt.

Az ügyészség fő bizonyítéka a perben az 1393. sorszámot viselő SS-szolgálati igazolvány, valamint egy hivatalos feljegyzés arról, hogy Demjanjukot 1943 márciusában Sobibórba helyezték át. A tárgyaláson több túlélő, illetve néhány áldozat hozzátartozói is jelen vannak. Az Egyesült Államok májusban adta ki a vádlottat Németországnak.

Hivatalos közlés szerint a pert december 21-én folytatják.

1595894138
 

Címkékvizsga