Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyetemi szinten folytatódhat a nemzeti tisztképzés

Szöveg: Szűcs László |  2009. december 2. 18:20

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem sikeres akkreditációja alkalmából rendeztek nyilvános szenátusi ülést december 2-án az intézmény dísztermében. A rendezvényen a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság képviselője átadta az akkreditációs okmányt az egyetem rektorának.

Az intézmény sikeres akkreditációja alkalmából nyilvános szenátusi ülést rendeztek szerdán délután a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem dísztermében. A rendezvényen részt vett dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter is, akit az ülés előtt, a protokoll szerint, katonai tiszteletadással fogadtak az egyetem alakulóterén.

Ünnepi köszöntőjében Szekeres Imre elmondta: miniszterként, és az intézmény fenntartójaként, örömmel vette a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság értesítését, amelyben tájékoztatták, hogy az intézményi önértékelés, valamint a Látogató Bizottság által gyűjtött tapasztalatok alapján a bizottság plénuma a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem akkreditációját 2017. december 31-ig elfogadta.

A miniszter hozzátette: az egyetem akkreditálható volt, mert több képzési területen, több szakon folytat alap-, valamint mesterképzést, továbbá több tudományterületen jogosult doktori képzésre és doktori fokozat odaítélésére.
Emellett rendelkezik a feladatai ellátásához szükséges állandó kutatói, oktatói karral, akik közül harminc százaléknak van tudományos fokozata. Mindezek mellett az intézmény rendelkezik a képzéshez és a tudományos kutatáshoz szükséges tárgyi feltételekkel.

– Az egyetem a több mint kétszáz éves magyar nyelvű tisztképzés szellemiségét és hagyományait megtartva a nemzeti, valamint az egyetemes kultúra, a hadtudomány és művészetek közvetítésével, azok művelésével és fejlesztésével, valamint a hallgatók idegen nyelvi képzésével, vizsgáztatásával hozzájárul mind a tisztjelölt, mind a polgári hallgatók értelmiségi létre történő felkészítéséhez. Emellett fontosnak tartom, hogy az egyetem képzéseinek színvonala folyamatosan fejlődik és megfelel a felsőoktatás gyorsan változó igényeinek, illetve a katonai képzéseket illetően a Magyar Honvédség igényeinek – mondta Szekeres Imre, majd arról beszélt, hogy az elmúlt két év rendkívül mozgalmas volt minden egyetemi polgár számára, mert az intézmény átalakításának nagy mozzanatai játszódtak le.

Több jelentős változás, átalakítás is történt. Végrehajtották a fenntartható infrastruktúrára való átállást, amelynek keretében a Hungária körúti kampuszon közel 4 milliárd forint értékű fejlesztést hajtottak végre. Emellett az egyetem egy kampuszra költözött, koncentrálva a korszerű oktatás infrastrukturális feltételeit – sorolta a honvédelmi tárca vezetője.

A miniszter hozzátette: a sikeres akkreditáció lehetővé teszi, hogy a magyar nemzeti tisztképzés 2017-ig egyetemi szinten folytatódjon. Ugyanakkor a tisztképzés, mint elit képzés színvonalának megtartása mellett a civil hallgatók számára rugalmasabb, úgynevezett piackonform képzéseket kell kínálni. Ez csak új szakok alapításával, szakirányok fejlesztésével, a képzési kínálat szélesítésével lehetséges.

Beszéde végén Szekeres Imre szólt arról is, hogy az utánpótlás, a toborzás érdekében, más egyetemekkel együttműködve elindították a Honvédelmi Alapismeretek tantárgyat, amely választható tantárgy lett több felsőoktatási intézményben. Emellett több mint nyolcvan középiskolában tanítják idén szeptembertől a Katonai Alapismeretek tantárgyat, amely választható érettségi tárgy.

Dr. Greiner István Magyar Felsőoktatási Akkredtiációs Bizottság (MAB) alelnöke elmondta: a mostanihoz

hasonló pillantat ritkán adatik meg az egyetemek életében. De ebben az emelkedett pillanatban arra is gondolni kell, hogy milyen sok munkával járt az, hogy az egyetem eljuthasson erre a szintre.

A MAB alelnöke hozzátette: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem teljesen megérdemelten jutott el arra a szintre, hogy további nyolc évre akkreditált legyen. Az akkreditációs oklevél pedig azt jelenti, hogy az egyetem teljesített és amikor megmérettetett, akkor megfelelőnek találtatott.

– Ugyanakkor látni kell azt is, hogy az akkreditáció azt jelenti, hogy legalább ugyanezen a szinten kell folytatni a munkát. Nekem személyesen az volt a benyomásom, hogy a nemzetvédelmi egyetem minden vonatkozásban megérdemli ezt az akkreditációt. De természetesen van még tennivaló – mondta Greiner István majd átadta az akkreditációs oklevelet professzor doktor Szabó János nyugállományú dandártábornoknak, az egyetem rektorának.

Válaszbeszédében a rektor kiemelte: az elmúlt évek kiemelkedő jelentőségű feladata volt az egyetem intézményi, valamint a nemzetvédelmi és katonai képzési területhez tartozó szakok programakkreditációja. Az önértékelés határidőre elkészült, a MAB Látogató Bizottsága pedig március 16–18-a között járt az egyetemen.

Szabó János hozzátette: az intézmény mindig nagy gondot fordított arra, hogy a fenntartó és a fő megrendelő, a Magyar Honvédség elégedett legyen. Az elmúlt tanévben – az egy telephelyre költözéssel – alapvető változás indult meg az ösztöndíjas tiszti hallgatók katonai életre neveléssel kapcsolatos tevékenységben. Az intézmény elhatározta azt is, hogy a hallgatókat tömörítő szervezet struktúrájában, valamint a katonai szocializációs tevékenység tartalmi megvalósításában közelít a Magyar Honvédség katonai rendszeréhez, és olyan körülményeket teremt, melyben a katonai nevelés a közvetített mintákon keresztül valósítja meg a honvédelmi vezetés elvárásait, illetve felel meg a HM Honvéd Vezérkar főnöke által támasztott szakmai követelményeknek.

– A szenátus ünnepi ülése méltó alkalom arra is, hogy elgondolkozzunk azon, mik lehetnek az egyetem további fejlődésének fő irányai az elkövetkező nyolc évben. A jó egyetemhez színvonalas tudományos munka, minőségi oktatás és korszerű tananyag kell – mondta a ZMNE rektora, majd arról beszélt, hogy az egyetem sok lábon állását és komplex, forrásszervező politikáját a továbbiakban sem adják fel. Ugyanakkor feltehetően ennek további finomítása irányába kell menniük, s meg kell találniuk a maguk feladatait ahhoz, hogy esélyt adjanak a talpon maradásra és továbbfejlődésre.

Szabó János válaszbeszédében hangsúlyozta azt is, hogy az egyetem számára a következő időszak alapvető stratégiai feladata a védelmi technológia súlypontváltásának előkészítése és elvégzése lesz. Hiszen szerte a világban, a legmodernebb haderők tudásintenzív, képességintenzív struktúrára állnak rá, amelyekben egyre inkább előnyben részesítik a képességét.

– Az akkreditációs jelentés áttanulmányozását követően, az abban található javaslatokat megszívlelve, az egyetem vezetői és polgárai azon lesznek, hogy nyolc év múlva, egy 21. századi, korszerű intézmény önértékelését küldhessék el az akkreditációs bizottság részére – zárta beszédét a ZMNE rektora.

A december 3-i szenátusi ülés rendhagyó módon, ünnepi műsorral fejeződött be: a Grácia hegedűtrió lépett fel.

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László