Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többezres afganisztáni erősítést kér a szövetségesektől Washington

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 3. 7:08

Az amerikai védelmi miniszter 5-7000 fős erősítést kér a NATO-szövetségesektől az afganisztáni háborúba a 30 ezres amerikai kiegészítés mellé, amelynek az előőrse már 2-3 héten belül a helyszínre érkezik a szerdai bejelentés szerint.A kongresszus jóvá fogja hagyni a csapaterősítéshez kért 30 milliárd dolláros költségvetési támogatást.

Robert Gates védelmi miniszter a szenátus védelmi bizottsága előtt arról beszélt: elérhetőnek tartja azt a célt, hogy a nemzetközi csapatok 2011 nyarától kezdődően átadják a biztonsági feladatokat az afgán erőknek.

A Pentagon vezetője figyelmeztetett: ha az afgán háborút Amerika elveszítené, akkor ez azt jelentené, hogy a tálib erők átvennék a hatalmat a háború szaggatta országban, és megerősödne az al-Kaida terrorhálózat. Az amerikai kudarc nyomán teret nyernének a térségben a szélsőséges elemek. Mint fogalmazott, a világnak az a térsége a szélsőséges dzsihádizmus epicentruma.

Hillary Clinton külügyminiszter is arról beszélt: további hozzájárulást fog kérni a szövetségesektől a NATO külügyminiszterek csütörtökön kezdődő tanácskozásán.
Azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államok tartósan elkötelezi magát Afganisztánban, Pakisztánban és a térségben, hogy ne ismétlődhessenek meg a múltbeli hibák. Clinton “a legjobbnak" minősítette Barack Obama amerikai elnök új afganisztáni politikáját, amely Amerika védelmét szolgálja “most és a jövőben".

Közölte, Hamid Karzai afgán elnöknek be kell tartania azon ígéretét, hogy keményen fellép a korrupció ellen. Sürgette, hogy az erőszakról lemondó tálibok részére tegyék lehetővé a társadalomba történő visszailleszkedést.

Mike Mullen, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke úgy foglalt állást: Obama új"erősítési-távozási stratégiája" lehetővé teszi, hogy az amerikai haderő hatékonyabban hajtsa végre küldetését. Rámutatott, hogy a tálibok Afganisztán 34 tartományából már 11-ben teret nyertek.

Az amerikai sajtó úgy kommentálta a miniszterek és a vezérkari főnök állásfoglalását, hogy az Obama-kormány a kongresszusban is megkezdte az új Afganisztán-stratégia elfogadtatását, amely igen nehéznek bizonyul.

Az elnök demokrata párti szövetségesei azt hangoztatják, hogy az Egyesült Államok az újabb csapaterősítéssel túl nagy katonai terhet vállal magára, az adminisztráció viszont arról igyekszik meggyőzni a honatyákat, hogy Obama stratégiája az egyetlen lehetséges megoldás.

Megfigyelők szerint a kritikák ellenére a kongresszus jóvá fogja hagyni a csapaterősítéshez kért 30 milliárd dolláros költségvetési támogatást.