Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felidézték a Nagy Háború emlékét

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2023. november 13. 7:08

A Bálna Honvédelmi Központ és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum az első világháború befejezésének 105. évfordulója alkalmából „History Rocks! – A Nagy Háború Emlékezete” elnevezéssel látványos programsorozatot rendezett a Bálnában, november 11-én, szombaton.

Az emlékezés és emlékeztetés jelentőségére hívta fel a figyelmet a Sabaton svéd heavy metal együttes, amikor meghirdette egyedülálló kezdeményezését, a The War To End To All Wars – The Movie című, az első világháború eseményeit feldolgozó animációs filmjének világpremierjét.

Az első világháborút 1918. november 11-én lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezmény a Sabaton animációs filmjében is visszaköszön. Az együttes azonos című, idén márciusban kiadott konceptalbumának kísérőalkotása „A háború, amely véget vet minden háborúnak”sokak által tévesen Woodrow Wilson amerikai elnöknek tulajdonított szállóigéjével emlékeztetett arra, hogy a Nagy Háború végül nem hozta el a pacifista korszak beköszöntét.

Az 1999-ben alakult, korábban többször hazánkban is turnézó formáció a Nagy Háború legfontosabb elfeledett hőseit bemutató játékfilmes produkcióját három vetítőteremben, mintegy háromszáz fős közönség tekintette meg a rendezvény fénypontjaként, az alkotás magyarországi premierjén.

TUN_5284

„Idén nyáron érkezett egy e-mail a többszörös platinalemezes Sabaton együttes menedzserétől, amelyben arról tájékoztattak, hogy lesz egy világszerte zajló múzeumi kampányuk, és megtudakolták: van-e kedvünk csatlakozni hozzájuk. Leírták, hogy elkészült a zenekar legutóbbi stúdióalbuma alapján egy animációs film, amelyet szeretnének egy időpontban, kéthetes terminusban, a november 11-i eseményekhez időzítve bemutattatni” – mesélte Soós Péter alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) múzeumigazgató-helyettese.

„Természetesen mi is úgy gondoltuk, hogy mindenképpen csatlakozunk ehhez a kezdeményezéshez” – folytatta Soós alezredes. „Már egészen korán megfogalmazódott a szándék, hogy ha már érkezett egy ilyen felkérés, akkor kössük össze egy olyan egésznapos bemutatóval, amely számunkra is jobban megmutatja az első világégést, annak magyar aspektusaival, elsődlegesen az 1914–18 közötti időszak fegyver- és csapatnemeinek tekintetében.”

TUN_4831

„A fegyverek elnémulhattak, elődjeink hőstetteinek azonban a ma légkörében is visszhangozniuk kell” – fogalmazott Horváth Tamás, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztály főosztályvezetője a rendezvényen.

Horváth Tamás megnyitóbeszédében emlékeztetett: „1918. november 3-án az olaszországi Padovában Weber tábornok, az Osztrák–Magyar Monarchia nevében aláírta a fegyverszünetet, s ezzel a kettős állam számára véget ért az első világháború. Európában a harcok végét az éppen a mai napon százöt éve, november 11-én, a compiègne-i erdőben aláírt fegyverszünet jelentette.”

A HM Katonai Örökség Főosztály főosztályvezetője hangsúlyozta: a katonai örökség hagyományához elengedhetetlen a hagyományőrzők tevékenysége, hiszen „ők azok, akik a múlt értékeinek őrzésével és a katonai örökség gondozásával a jelenkorba örökítik át számunkra a múlt olykor dicső, olykor fájdalmas pillanatait.”

TUN_4605

A HM HIM és a Bálna Honvédelmi Központ közös rendezvénye számos kísérőprogramot épített a svéd metálbanda egészestés audiovizuális munkája köré: a tudományos és ismeretterjesztő előadások, a háborús egyenruhák, a hadirégészet, az első világháborús huszárok, illetve a korabeli vezényszavak világába kalauzolták az érdeklődőket, de a látogatók első világháborús menetdalokat, népmeséket is hallgathattak-tanulhattak. A Zrínyi Kiadó könyvvásárral készült a rendezvényre, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület hagyományőrzői – külföldi, köztük olasz társaikkal – óráról-órára feltűntek a színpadi műsorban, és rendszeresen tájékoztatták az érdeklődőket arról, hogy milyen ruházatot viseltek, milyen felszerelést használtak egykor volt kollégáik az első globális háború során.

„A katonai hagyományőrzés múltja a rendszerváltásig nyúlik vissza. Korábban számtalan olyan hagyományőrző volt, aki a katonai hagyományőrzésen belül az 1848–49-es szabadságharc irányába fordult, utoljára pedig a második világháború volt igen népszerű” – magyarázta Babák László nyugállományú ezredes, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület elnöke. „Aztán, ahogy közeledtünk az első világháború kitörésének 2014-es centenáriumához, egyre-másra ismerték fel a hagyományőrzők, hogy az első világháborúval, konkrétan az Osztrák–Magyar Monarchiával kapcsolatos katonai hagyományokat nem őrzi, nem kutatja igazán senki. Mi is úgy gondoltuk, hogy eljött az ideje annak, hogy immáron a Monarchiára koncentráljunk” – tette hozzá.

TUN_4527

Babák László nyugállományú ezredes arról is beszélt, hogy november 11. Ausztria–Magyarország szempontjából nem egzaktan megragadható dátum, de az egész világ Márton-napot tette az emlékezés napjává, mivel a világháborúban részt vevő országok nagy többsége ekkor fejezte be a harcokat. „Valójában egy tűzszünetről van szó: november 11-én, 11 óra 11 perckor hallgattak el a fegyverek a nyugati hadszíntéren is, de tulajdonképpen Magyarországon már október végén lezárult az első világháború. Ugyanakkor sokan nem tudják, hogy a nyugati fronton harcolt három magyar hadosztály, amelyeknek a visszavonása csak november 11-e után kezdődött meg” – árulta el a sok érdekességet felvonultató eseményen, mely méltó megemlékezése volt az egész emberiséget megrázó Nagy Háborúnak.