Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Félidőben a tiszthallgatók kiképzése Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. október 11. 10:58

Nagyjából félidőhöz érkezett az augusztus 30-án, egyetemi tanulmányaik megkezdése előtt 3 hónapos egységes katonai alapkiképzésre a szentendrei MH Központi Kiképző Bázisra (MH KKB) bevonult tisztjelöltek felkészítése.

A három egyenlő ciklusra felosztott kiképzési időszak első ciklusának végén szeptember 24-én alaki, fizikai és elméleti vizsgán zömmel „kiváló" szinten adtak számot az addig elsajátított kiképzési ismeretekből. A II. ciklus végi vizsgára pedig e hét végén, október 15-én kerül sor.

Időközben megtörtént az első éles lőszerrel végrehajtott alaplőgyakorlat, amely minden katona számára a kiképzés egyik legfontosabb mozzanata, hiszen a

katonai mesterség lényege a fegyveres harc megvívásának képessége. Az éles lőgyakorlatot számos elméleti és gyakorlati felkészülési esemény előzte meg. Ezek közé tartozik a lőelmélet, a tüzelés szabályai, fegyverzet technikai ismeretek, harcászat, valamint a haditechnikai ismeretek. A lőgyakorlat közvetlen előzménye pedig a lő kiképzési komplex foglalkozás levezetése volt, amelynek keretében tüzelési testhelyzeteket és vaklőszerrel való lövést gyakoroltak.

Az október 7-én az Izbég Lőtéren levezetett alaplőgyakorlat az gondos előkészítés eredményeképpen összességében „jó" eredménnyel zárult. Amint azt Urbányi Attila főhadnagy, az MH KKB Mecséri János Kiképző Osztály kiképző századának parancsnoka elmondta, a 147 tiszthallgató közül mindössze hárman értek el „megfelelő" eredményt, 144-en „jó" minősítéssel zárták felkészítésük első éles lőgyakorlatát, amely gépkarabély- és pisztolylövészetből, valamint kézigránát-dobásból tevődött össze. A főhadnagy azt is elmondta, hogy tapasztalata szerint a tisztjelölteknek a honvédtiszti pálya iránti erős motivációja a legfontosabb tényező az egységes katonai alapkiképzés feladataihoz való pozitív hozzáállásban, ami legjobban a kiképzési eredményekben nyilvánul meg.

 

Fotó: Róth László