Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészítve a külszolgálatra

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: MH Béketámogató Kiképző Központ |  2021. március 9. 7:16

Az Egyesített Balkáni Hadszíntérre, illetve az Európai Unió Grúziai Megfigyelő Missziójába készülnek azok a katonák, akik ötnapos célfelkészítésen vettek részt a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban, március első hetében. A kiképzés céljairól, elméleti és gyakorlati megvalósításáról beszélgettünk Varga Tamás alezredessel, az alakulat parancsnokhelyettesével.

1_Varga

Hány katonát érintett a felkészítés, ők honnan, milyen beosztásból érkeztek?

Az elmúlt héten két felkészítést tartottunk az MH Béketámogató Kiképző Központban, a katonák pedig a Magyar Honvédség számos alakulatától érkeztek. Az egyik az ötven fő részvételével lezajlott Békeműveleti Törzstiszti Célfelkészítés volt, amelyen azok a katonák vettek részt, akik az EUFOR bosznia-hercegovinai missziójába, valamint a NATO vezette KFOR misszióba készülnek. A másik tanfolyamon az Európai Unió Grúziai Megfigyelő Missziójába készülő három katona vett részt.

Volt a katonák között olyan, aki már járt missziós területen?

A felkészítésen résztvevő kollégák nagy része járt már valamely műveleti területen. Akik nem vettek rész eddig külföldi missziókban, vagy korábbi külföldi szolgálatuk óta jelentős idő telt el, azok az iránytisztek, illetve parancsnokaik döntése alapján pár hete hajtották végre a célfelkészítést megelőző Békeműveleti Törzstiszti Alaptanfolyamot.

3_katonafoldrajz_EUMM

Hány napos volt a felkészítés?

Mindkét tanfolyam 5-5 napos volt, ami első hallásra rövidnek tűnhet, azonban rendkívül komplex, célirányos kiképzésről beszélünk. A hangsúly az elméleti felkészítésen volt, de természetesen fontos szerepet kaptak a gyakorlati modulok is. Hozzáteszem, az ötnapos felkészítés csupán egy fázisa a teljes missziós felkészítésnek, amelyet egy eléggé masszív egyéni, valamint a hadszíntéren a tényleges missziós beosztásra történő szakfelkészítés követ.

Milyen modulokra osztható a két felkészítés, melyek a hasonlóságok, különbségek? Milyen elméleti és gyakorlati részei vannak?

A Békeműveleti Törzstiszti Alaptanfolyam megalapozza a hadszíntéri célfelkészítést. Ezen a kéthetes kurzuson olyan ismereteket és tudásanyagot sajátítanak el a katonák, amelyek a különböző műveleti területektől teljesen függetlenek. Ez tartalmaz egy elég erős elméleti és gyakorlati egészségügyi felkészítést, valamint a résztvevők megkapják azokat az alapvető információkat a különböző törzsmunka folyamatokról, amelyek nélkülözhetetlenek a beosztásaikhoz. Erre, a mindenki számára standardizált oktatási csomagra épül az ötnapos hadszíntér-specifikus Békeműveleti Törzstiszti Célfelkészítés, amely során a hangsúly már a hadszíntér ismereten van. Ennek részeként a katonák egyebek mellett az adott hadszíntér biztonsági helyzetéről, katonaföldrajzi értékeléséről kapnak tájékoztatást, valamint felkészítést kapnak egyéni beosztásuk vonatkozásában is. Ez a modul abban merül ki, hogy vizsgálják az adott műveleti területre vonatkozó és hatályos műveleti utasításokat, illetve a munkaköri leírásokat is. Ezek együttesen adják azt az elméleti és gyakorlati hátteret, ami képessé teszi őket arra, hogy egy adott beosztásban végrehajtsák a feladataikat.

Mivel az Európai Unió Grúziai Megfigyelő Missziójában szolgáló katonák folyamatosan járják a műveleti területet, ezért náluk az egészségügyi és pszichológiai felkészítés mellett az improvizált robbanóeszközökkel kapcsolatos ismeretek is nagyobb hangsúlyt kaptak.

4_aknaismeret_EUMM

Az eddigi tapasztalatokat hogyan építik be a felkészítésbe? A felkészítők milyen missziós tapasztalatokkal rendelkeznek?

A felkészítésben az MH BTKK kiképzőit tapasztalt szakértők támogatják, hiszen nagyon sok olyan speciális elméleti és gyakorlati modulunk van, ahová „külsős” előadókat kérünk fel, oktatókat hívunk meg, akik egyebek mellett a kibervédelem, a katonai felderítés, vagy éppen az improvizált robbanóeszközök elleni védelem témakörében nyújtanak naprakész információkat. A saját állományunk részvétele a missziókban folyamatos, így az ott szerzett tapasztalatokat a lehető leghamarabb visszaépítjük a rendszerbe. A hosszú távú tervünk az, hogy az az állomány, aki kint tartózkodik műveleti területen, tapasztalatait még a következő váltás állományának felkészülési időszakában juttassa vissza az MH BTKK részére, ahol célirányosan és hatékonyan illeszthető be a felkészítés rendszerébe.

A jelenlegi – koronavírus okozta helyzet – okozott-e valami változást a felkészítésben?

Erőteljes hatással volt a felkészítésre, hiszen a meghatározott COVID-19 eljárásrendeket követnünk kellett. A fizikai távolságtartás kérdését például úgy oldottuk meg, hogy videokonferencia rendszerek segítségével összekötöttünk több tantermet az elméleti felkészítés végrehajtása során.

Milyen területeken látják majd el feladataikat a katonák?

Az elmúlt heti felkészítésen átesett katonák alapvetően az EUFOR bosznia-hercegovinai missziójában, valamint a NATO vezette KFOR, illetve az Európai Unió Grúziai Megfigyelő misszióban fognak szolgálatot teljesíteni. Ezek a szakbeosztások a katonai tevékenység teljes spektrumát átfogják, tehát elmondható, hogy mind a műveleti, mind pedig a művelettámogató, támogató-kiszolgáló vonalon tevékenykednek majd katonáink.