Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészülés a harcra

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2012. június 23. 7:10

Az idén NATO CREVAL-ellenőrzésre készülő – az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. Lövészzászlóaljának bázisán megalakult – MH Zászlóalj Harccsoport (ZHCS) katonái harcászati kiképzéseken vettek részt a héten. Három különböző helyszínen folyt a gyakorlás.

1595937668
Az MH ZHCS esetleges válságkezelő és békeműveleti feladatai alatt előfordulhatnak olyan események, amelyek során a most begyakorolt CRC (Crowd Riot Control), azaz tömegkezelési feladatokra is szükség lehet. A századerejű alegységek részére tartott felkészítések hatékonyságának növelése érdekében – egy megállapodás alapján – a rendőrség szakemberei is segítették a kiképzést.

Az épületharcászat alapjait a régi lőszerraktárak épületében berendezett helyszíneken sajátította el az állomány. A kiképzés során a beépített területen folyó harcot, azaz az épületbe való behatolást és az újjászerveződést is gyakorolták. A katonák egymás közti kommunikációját és a hírlánc használatát szintén fejlesztették a foglalkozásvezetők, mert a harcászatban folyamatosan tudni kell, hogy a társak merre tartózkodnak. A résztvevők tevékenységét azonnal értékelték, hiszen a pontosan elvégzett gyakorlás biztonságosabb feladat-végrehajtást eredményez a műveleti területen.

A szakaszszintű harcászat során, a kiképzési tervek szerint a járőrözési feladatokat ellátó alegységet ellenséges támadás érte. A tűz viszonzása után a szakasz azonnal megkezdte az elszakadást. A lehetőségekhez képest megfigyelték az ellenséges tűzfészket, majd a helyszín gyors elhagyását követően egy gyülekezési helyen ellenőrizték a sebesülteket és a felszerelést. Ezzel párhuzamosan tüzérségi tüzet kértek a felfedett ellenség pozíciójára, melynek megsemmisítését az aknavetőszakasz rövid időn belül megkezdte.

Kiss Róbert százados a 3. század parancsnokaként eredményesnek értékelte a kiképzést, és elégedett volt a feladatok teljesítésével is.

 
1595937669
 
1595937669