Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültek a harci helyzetekre

Szöveg: Pogrányi Zoltán zászlós |  2010. november 12. 13:21

2010. november 12-én, a tatai 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában búcsúzott a Magyar Honvédség ISAF Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) 5. váltása. A magyar és amerikai katonákból álló kontingens az egyik afgán zászlóalj kiképzésében, felkészítésében vesz részt Afganisztánban.

A Magyar Honvédség és az Amerikai Egyesült Államok Ohio Nemzeti Gárdájának katonái szeptember 12-én kezdték meg közös felkészülésüket, mely során megtanulták készség szinten kezelni egymás fegyvereit, és együtt készültek fel azokra a harci helyzetekre, melyekkel a műveleti területen találkozhatnak.
Az ötvenhárom fős kontingens búcsúztató ünnepségén részt vett Pintér Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese, illetve Robert W. Duggleby ezredes, az Egyesült Államok véderő attaséja is.

A műveleti területre indulókhoz intézett beszédében

1595910017
Sándor Zsolt ezredes, a tatai lövészdandár parancsnoka kiemelte, hogy a Afganisztánban cseppet sem békés körülmények várják őket. A legjobb kiképzőknek, a legmegértőbb mentoroknak és a legkeményebb harcosoknak kell lenniük, hogy feladataikat végrehajthassák, és vezénylésük lejártával épen, egészségesen térhessenek haza. Ne csak katonatársakként, hanem testvérként tekintsenek egymásra és segítsék is egymást úgy, mint a testvérek nemzeti hovatartozásuktól függetlenül – tette hozzá a dandárparancsnok.

Sándor ezredes ezek után a búcsúztató ünnepségen megjelent hozzátartozókhoz is szólt, kiemelve, hogy az ő támogatásuk és szeretetük lesz az, ami a katonákat a műveleti területre is elkíséri, ez ad majd erőt feladataik ellátásához, ez tartja majd bennük a lelket a nehezebb percekben.
Az ünnepség formális részét követően az elöljárót, a kontingens katonáit, valamint hozzátartozóikat egy szerény állófogadáson látta vendégül a tatai alakulat parancsnoka.