Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztos lábakon a honvédség költségvetése

Szöveg: (nzs) |  2010. november 12. 13:25

A Honvédelmi Minisztérium jövő évi költségvetése mintegy 275,2 milliárd forint, ami 8,8 százalékkal több a tavalyi évhez képest. Ez az összeg a biztonságos működésen, a személyi és dologi kiadásokon túl 20 százalékos fejlesztésre is lehetőséget nyújt – jelentette ki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szerdai ülésén Simicskó István, a tárca parlamenti államtitkára.

A tervezetet a bizottság többsége általános vitára alkalmasnak tartotta.

Az Állami Számvevőszék képviselője a jövő évi költségvetésről elmondta, hogy számos elemében átláthatóbb, mint a korábbi években benyújtottak. Ez azt is jelenti, hogy míg a tavalyi évi költségvetés 96 százalékáról nem tudott véleményt kialakítani a Számvevőszék, a jövő éviben ez az arány 65 százalékra mérséklődött. Szintén pozitívum, hogy a bázis alapú számolást kezdi felváltani a feladat szemléletű tervezés.

Az ellenzéki felvetésekre Kocsis Máté bizottsági elnök és Csampa Zsolt alelnök rámutattak, hogy a honvédség költségvetése átláthatóbb az elmúlt évekhez képest, nyoma sincs benne „trükközésnek".
Simicskó István a vitában hangsúlyozta, hogy jövőre a honvédelem 22,3 milliárd forint tényleges többlettel számol, ami 8,8 százalékos növekedést jelent. A Katonai Felderítő Hivatal mintegy 400 millió, a Katonai Biztonsági Hivatal mintegy 290 millió forinttal megnövelt költségvetéssel számolhat.

A következő évben életbe lépő személyi adóváltozások a honvédséget is érintik. A méltányos és arányos közteherviseléssel mindenki jobban jár – mutatott rá Simicskó István. Ez különösen igaz a gyermeket vállaló katonacsaládokra. A minisztérium azonban azokra is figyel, akik pályakezdők vagy már túl vannak a gyermeknevelésen, őket mindenképpen kompenzálja a tárca, így anyagi hátrányt senki nem szenvedhet.

Az önkéntes-tartalékos állomány felállításáról elhangzott, hogy jövőre mintegy ezer fő belépésére lehet számítni. Közülük sokan a katonai objektumok őrzéséből vehetik ki részüket. A tárca szeretné minél előbb eloszlatni azt a kínos közvélekedést, miszerint a katonák még a laktanyáikat sem képesek megvédeni, ezért tetemes összegekért magáncégek látják el ezt a feladatot. Az új honvédelmi vezetés megszünteti ezt a gyakorlatot. A ciklus végére mintegy 6-8 ezer önkéntes tartalékossal lehet számolni, akik számos területen bekapcsolódnak a honvédségi feladatok ellátásába.