Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrán légvédelmi rakétakomplexum modernizált változatban

Szöveg: Háború Művészete |  2010. november 12. 14:28

Az ukrán Aerotechnika-MLT cég létrehozta az Sz-125 „Pecsora” légvédelmi rakétakomplexum saját, modernizált verzióját, amellyel szándékai szerint kilép a nemzetközi piacra is. A légvédelmi rakétakomplexum ukrán, modernizált változata az Sz-125-2D típusjelet kapta.

Az Aerotechnika-MLT kifejlesztett egy új, digitális irányítófülkét (UNK-2D) az Sz-125 számára, valamint lecserélte az adó-vevő berendezést. Az UNK-2D vezetéknélküli interfészt kapott, amely 5 km-es távolságig lehetővé teszi az információcserét a rádiólokációs állomás és az indítóállások között. A modernizációnak köszönhetően az irányítószemélyzet létszámát hat főről 3-4 főre csökkentették.

Gyakorlatilag az UNV-2 antennaállomás minden berendezését, a magnetron kivételével modern és kompakt rendszerekre cserélték.

A modernizációnak köszönhetően a radarállomás érzékenysége 120 decibelre növekedett, a légi célok észlelésének távolsága 20%-kal megnőtt.

1595910018
A modernizációs program során jelentős változást az 5P83 típusjelű indítóállásokon nem hajtottak végre, ugyanakkor kisebb módosítások eredményeképpen a „Pecsora" pontossága és hatékonysága nőtt. A modernizációnak köszönhetően a légvédelmi rakétakomplexum „élettartama" 15 évre emelkedett.

Az ukrajnai cég már megkezdte a modernizált légvédelmi rakétakomplexum tesztjeit, amely az UNK-2D irányítópontból, az 5P73-2D indítóállásból, az UNV-2D antennaállomásból és karbantartó eszközökből áll. Ezidáig hat rakétaindítást hajtottak végre különböző viszonyok mellett, amelyeket sikeresnek ítéltek meg.