Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültek az afgán hadsereg mentorálására

Szöveg: Hársfalvi József mk.õrgy - Molnár János szds. |  2010. március 21. 7:34

A Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központjában, Szolnokon a héten befejezte a felkészülést a Logisztikai Szakkiképző Csoport. Az új kontingens tagjai az elkövetkező félévben Afganisztánban bizonyíthatják, hogy nemcsak elsajátították a szükséges ismereteket, de képesek is ezeket átadni az afgán nemzeti hadsereg katonái számára.

A szakkiképző csoport 2010. március 1-én megkezdett felkészítése záró momentumaként, a katonai szervezet törzsfőnöke Drót László alezredes átadta a felkészítést eredményesen befejezett állomány részére kiállított okleveleket. A négy tiszt, és tizenkét tiszthelyettesből álló csoport egy három hetes felkészülés keretén belül ismerkedett meg és sajátította el az afganisztáni hadszíntérre jellemző körülményeket és a műveleti területen alkalmazandó eljárásmódokat.

Mint Molnár János százados a célfelkészítésért felelős kiképző tiszt elmondta: „a kiképző csoport az afganisztáni fővárosban, Kabulban fog szolgálatot teljesíteni. Az itt található német fennhatóságú harci támogató iskola (Combat Service Support) keretén belül, az Afgán Nemzeti Hadsereg logisztikai beosztású legénységének haladó szakkiképzésében, nyújtanak segítséget és támogatást, mely öt szakágat „gépjárművezetés, gép és fegyverkarbantartás, hadtáp ismeretek, főzési ismeretek" ismeretanyagának elsajátítását öleli fel. Októbertől a magyar alegység várhatóan egy horvát kontingenssel is kiegészítésre kerül.