Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felmentettek egy amerikai katonát afgán civilek megölésének vádja alól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 5. 20:20

Ejtett minden vádat az amerikai hadsereg azon katonája ellen, akinek négy társával együtt azt rótták terhére, hogy fegyvertelen civileket gyilkolt meg Afganisztánban tavalyelőtt – közölte a hadsereg.

A katona felmentését a Washington szövetségi állambeli Lewis-McChord támaszpont jelentette be február 3-án, pénteken, ahol a vádlott szolgált. A támaszpont szóvivője nem közölte az intézkedés pontos okát, mindössze annyit tudatott, hogy az „az igazságszolgáltatás érdekében" történt.

A katona a tervek szerint márciusban állt volna hadbíróság elé, ám a vádak ejtésével hirtelen véget vetettek a vizsgálatnak, amelyet az amerikai haderő tagjai által az ázsiai országban elkövetett legszörnyűbb bűncselekmények ügyében folytattak.

Az amerikai hadsereg öt katonáját azzal vádolta, hogy 2010 januárja és májusa között több alkalommal, ok nélkül tüzet nyitottak afgán civilekre, s három emberrel végeztek. A katonák holttesteket daraboltak fel és fényképeztek, valamint maguknál tartottak egy koponyát és emberi csontokat. Négyüket azóta szabadságvesztésre ítélték.

A csoport egy véletlennek köszönhetően bukott le. A katonai rendészet nem a gyilkosságok, hanem hasisfogyasztás gyanúja miatt nyomozott a szakasznál. Az egyik katona vallott, amiért társai kegyetlenül megverték. A sértett azonban másodszor is a rendészek elé állt és ekkor már a gyilkosságokról is beszámolt.