Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Startra kész a hatodik váltás

Szöveg: Szűcs László |  2012. február 6. 7:10

Befejeződött a felkészítés és túl vannak a zárógyakorlaton, már csak a kibocsátóünnepségre és a kiutazásra várnak az MH KFOR Kontingens hatodik váltásának katonái. Az elsősorban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alegységeire épülő kontingens parancsnoka Polyák András alezredes, a debreceni székhelyű alakulat megbízott törzsfőnöke lesz.

„Az elöljárók tavaly december 15-én végrehajtották a kiutazás előtt álló váltóállomány ellenőrzését, amelyre jó értékelést adtak. Mindez azt jelenti, hogy a sikeres, közel három hónapos felkészülést követően az MH KFOR Kontingens hatodik váltása startra kész" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Polyák András alezredes.

A kontingens parancsnoka hozzátette: természetesen vannak még feladatok, hiszen egyebek mellett a személyi felszereléseket is össze kell málházni s konténerekbe rakni. Aztán − a február 9-ére, a debreceni Kossuth-laktanyába tervezett ünnepélyes búcsúztatót követően − február közepén két váltásban utazik ki az állomány Koszovó fővárosába, Pristinába, hogy megkezdje augusztusig tartó külszolgálatát.

A csaknem kétszáz fős békefenntartó alegység magját a debreceni székhelyű dandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóaljának katonái adják, de természetesen az alakulat más alegységeitől, sőt a Magyar Honvédség egyéb katonai szervezeteitől is érkeztek önkéntesek a kontingensbe – hangsúlyozta a parancsnok, akitől megtudtuk azt is, hogy a dandár tudatosan igyekezett olyan katonákat beválogatni a Koszovóba induló „csapatba", akiknek még egyáltalán nincs vagy csak minimális a missziós tapasztalatuk. Az alakulat vezetése ugyanis úgy gondolja, hogy a nyugat-balkáni műveleti terület jó „iskola" egy későbbi, nagyobb „veszélyességi fokozattal" rendelkező misszióra, például egy afganisztáni küldetésre.

„A mostani állomány negyvenhárom százaléka első missziós. Az előttünk álló hat hónap számukra jó lehetőség arra, hogy megszokják a műveleti területen adódó feladatokat és azt, hogy távol vannak a családtól" – mondta Polyák alezredes.

Az MH KFOR Kontingens hatodik váltásának feladatrendszere egyébként nem változik, a magyar katonák az elkövetkező hat hónap során is elsősorban tömegkezelési, fegyverbegyűjtési, objektumvédelmi, VIP- és konvojkísérési, valamint területzárási feladatokat fognak ellátni Koszovóban.

Az elmúlt hónapok észak-koszovói történései azonban azt mutatják, hogy vélhetően ezek közül kiemelkedik majd a tömegkezelés – bár azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a tél elmúltával és a jó idő beköszöntével folytatódnak-e az elmúlt nyáron-ősszel kezdődött észak-koszovói zavargások – húzta alá a parancsnok.

Megtudtuk: a magyar katonák továbbra is nemzetközi környezetben, a magyar−portugál közös KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR TACRES Battalion) részeként végzik majd munkájukat.

„Már a felkészülés első percétől kezdve tudatosítottuk az állományban, hogy a feladatokat nem önállóan, hanem a portugálokkal közösen kell ellátnunk. Úgy vélem, ezzel mindenki tisztában van" – mondta az alezredes, majd arról beszélt, hogy a felkészülés ideje alatt szervezett három családi napon a kiutazók hozzátartozóit is ellátták információval a kinti körülményekről és feladatokról.

Polyák alezredes kiemelte azt is, hogy a kiérkezést követően azonnal megkezdődik a rövid ideig tartó átadás-átvétel, ami azonban elsősorban a logisztikusoknak jelent majd feladatot. A műveleti század katonái pedig – a jelenleg kinn lévő ötödik váltás állományának mentorálásával – egy úgynevezett hadszíntéri felkészítésen vesznek részt. Ennek végén a közös zászlóalj vezetése előtt kell számot adniuk tudásukról a magyar katonáknak. A műveleti készenlétet a hatodik váltásnak február 29-ig kell elérnie.


 Fotó: MH KFOR Kontingens hatodik váltás