Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Prága helikopterpilótákat képző NATO-központot akar Csehországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 6. 8:16

Prága azt kívánja, hogy a Cseh Köztársaság vezető szerepet játsszon a NATO helikopterpilótáinak kiképzésében: Alexandr Vondra védelmi miniszter a múlt héten Brüsszelben tájékoztatta szövetségeseit, hogy Csehország tervet dolgozott ki egy helikopterpilótákat kiképző központ létrehozására az országban – közölte február 5-én, vasárnap a közszolgálati Cseh Rádió.

A kiképzőközpont a Prágától mintegy 110 kilométerre keletre fekvő Pardubicében lenne, ahol nagy légi támaszpont van, és jelenleg afganisztáni, valamint amerikai pilótákat képeznek ott ki. A kiképzőközpont a NATO úgynevezett „intelligens védelem" stratégiájának a része lenne. A központ az orosz gyártmányú helikopterek pilótáinak és személyzetének a képzésére szolgálna.

A kiképzőközpontot néhány tagállam hadseregének összefogásával hoznák létre, s az szolgáltatásokat nyújtana az egész szövetségi rendszernek.

Csehország alapvetően Horvátország együttműködésével számol, amely már működtet egy hasonló központot Zadarban. A prágai rádió úgy tudja, hogy a cseh védelmi miniszter Magyarországot is felszólította a projekt megvalósításában való együttműködésre.
„Azzal számolunk, hogy az alapkiképzés és a felsőfokú képzés egy része is nálunk valósulna meg. A további rész a horvátországi Zadarban, amelynek környékén nemcsak tengerpart, de magas hegyek is vannak, ami a kiképzéshez szinte ideális" – mondta a rádiónak Vondra.

A részletes projektet a NATO májusi csúcstalálkozóján Chicagóban mutatja be szövetségeseinek Csehország. „Úgy gondolom, hogy Chicagóban már bemutathatjuk. A vezető szerep a cseheké lesz" – jegyezte meg Vondra.