Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felrobbant a két bomba

Szöveg: Szűcs László |  2012. november 27. 17:20

Egy ötszáz és egy kétszázötven kilogrammos, második világháborús bombát robbantottak fel a Magyar Honvédség tűzszerészei az MH Bakony Harckiképző Központ táborfalvai robbantóterén november 27-én, kedden.

Az amerikai gyártmányú, GP–1000 típusú, ötszáz kilogrammos rombolóbombát október 19-én Budapesten, az északi összekötő vasúti hídnál emelték ki a Dunából az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred búvár-tűzszerészei, míg a SC–250 típusú német gyártmányú rombolóbomba Eger belvárosában került elő tavaly augusztusban. A helyszínen hatástalanított robbanószerkezeteket eddig az alakulat központi gyűjtőhelyén tárolták.

1595945444

Csurgó Attila alezredes, az ezred megbízott parancsnoka a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: idén eddig összesen 89 darab, különböző típusú bombát találtak az alakulat tűzszerészei a szárazföldön és a vizekben. Mindezek mellett közel ötezer tüzérségi lövedék és több mint ezerötszáz aknavetőgránát is előkerült ebben az évben.

Az alezredes hozzátette: az alakulathoz november 23-ig 2804 bejelentés érkezett, amely már most több mint tavaly egész évben.

Vörös Mihály főhadnagy, tűzszerész járőrparancsnok kiemelte: a bombák megsemmisítését öt méter mély robbantógödörben, Semtex típusú robbanóanyaggal végzik el, amely alkalmas arra, hogy átüsse a bombatestek három centiméter vastag acélfalát és felrobbantsa a robbanóanyagot.

A látványos robbantásról szóló képes beszámolónkat holnap olvashatják el!

Fotó: Rácz Tünde