Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem vonultak ki a kongói lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 27. 17:03

Nem tettek eleget a fegyveres lázadók Kongóban annak az ultimátumnak, hogy november 26-a, hétfő éjfélig vonuljanak ki a stratégiailag fontos Goma városából, amelyet a múlt héten foglaltak el.

Az afrikai Nagy-tavak vidékének államfői szombaton szólították fel a kormányerőkkel tavasz óta harcban álló M23 mozgalom fegyvereseit, hogy hagyjanak fel háborújuk kiterjesztésével, és 48 órán belül távozzanak Gomából.

A lázadók azonban – akiket nyugati vádak szerint Ruanda és Uganda is támogat – a határidő lejártával nem mutattak hajlandóságot arra, hogy elhagyják a körzetet. Azt is közölték, hogy terveik szerint Gomában rendezik be főhadiszállásukat.

Az államfői csúcs résztvevői nem nyilatkoztak pontosan arról, mi történik, ha a lázadók nem vonulnak ki a városból. Azt azonban közös nyilatkozatukban kilátásba helyezték, hogy Goma repülőterét a jövőben egy közös erő ellenőrizné, amely egy semleges afrikai nemzetközi alakulat mellett magában foglalná a kongói hadsereg (FARDC) és a repteret jelenleg ellenőrzése alatt tartó M23 egy-egy alakulatát is. Az ENSZ Gomában lévő 19 ezer fős békefenntartó missziójának (MONUSCO) pedig elképzelésük szerint semleges övezetet kellene létesítenie a város és az M23 által megszállt körzetek között.

New Yorkban hétfőn bejelentették, hogy kedd este az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart a gomai helyzet miatt. Kiszivárgott hírek szerint egyebek között az ENSZ-katonák nagyobb szerepvállalásáról, illetve pilóta nélküli vadászgépek bevetéséről tárgyalnak.