Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felszállt a negyedik A400M

Szöveg: JETfly |  2010. december 23. 20:46

Végrehajtotta első repülését az Airbus A400M katonai szállítógép negyedik példánya. A cég ezzel feltette a koronát a 2010-es évre, melynek során a típus több mint 300 felszállás során 1000 órát teljesített a levegőben. A Grizzly 4 nevű gép a spanyolországi Sevillából szállt fel mintegy 130 tonna felszállótömeggel, majd az 5 óra 10 perces repülés után sikeresen landolt.

A gépet Klaus-Dietrich Flade és Christophe Cail tesztpilóták vezették, illetve a fedélzeten voltak még a fedélzeti mérnökök, név szerint Jose Aragon-Gomez, Bruno Bigand, Jose Casado-Corpas, és az első női berepülő fedélzeti mérnök az A400M programban, Catherine Schneider.

A tervezett öt prototípusból így már négy repül, és a tervek szerint két éven belül teljesítik a 3700 órás berepülési programot, ezután pedig megkezdőthet a sorozatgyártás.

A Grizzly 4-es első repülése mellett a program egy másik jelentős mérföldkőhöz is elért, ez pedig az első ejtőernyős ugrás végrehajtása volt a típus fedélzetéről. Ennek a sikeres végrehajtása azt mutatja, hogy a típus a jövőben kiválóan alkalmazható lesz ilyen feladatokra is.

A földi és légi terhelési tesztek már befejeződtek, a repülőgép főbb rendszereinek kipróbálása pedig már nagyon közel jár a végéhez. A repülések során az Europrop International TP400 hajtóművei és a segédhajtóművek nagyszerűen működtek, a géppel eddig 40 000 láb magasra emelkedtek.

Címkékejtőernyő