Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsony előtt a „nyolcvannyolcasoknál”

Szöveg: Bodoróczkiné Bazsika Brigitta szds |  2010. december 24. 7:07

Advent idején az emberek többsége készül a közelgő ünnepre, az év utolsó napjára, visszatekint, talán számvetést is készít az elmúlt esztendőről. A 2010-es év utolsó munkanapján, december 23-án, nem történt ez másként Szolnokon az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljnál, vagyis a „nyolcvannyolcasoknál” sem.

A csütörtök reggel zászlóalj sorakozóval indult. Az alakulótéren sorakozott fel a zászlóalj itthon levő teljes személyi állománya és várta parancsnoka dr. Ruszin Romulusz ezredes, érkezését. A várakozás közben a többség valószínűleg az égiek kegyeiért fohászkodott, hiszen a parancsnok érkezését követően rövid bemelegítés, majd a szokásos távot magában foglaló 5 kilométeres reptéri futás várt ránk, ezzel is megteremtve a feltételt az ünnepek alatti túlzott energia-bevitel lehetőségének. Futásaink történetében első alkalommal képviseltette magát a testmozgáson az MH 86. Szolnok Helikopterbázis személyi állománya is.

A testedzést követően a magánnyugdíjpénztárral kapcsolatos változásokról, aktuális kérdésekről hallgattunk meg előadást dr. Hajós Dezsőtől, a „Honvéd" Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár képviselőjétől, aki kérdéseinkre is igyekezett kielégítő válaszokat adni.
Természetesen dönteni mindenkinek önállóan kell, azonban a felmerült kérdések megválaszolása valószínűleg mindenkinek segített az eligazodásban.

A program évzáró ünnepi állománygyűléssel folytatódott, ahol a zászlóalj hagyományainak megfelelően a tábori lelkész megemlékezését követően a „közös" fenyődíszítés alkalmából a századparancsnokok mellett díszt helyezett el Keresztúri László nyugállományú ezredes – külszolgálaton feladatot teljesítő katonák képviseletében –,  illetve a hősi halottakra emlékezve, valamint Baán Norbert nyugállományú alezredes – a nyugállományba vonult katonák nevében.

Ruszin ezredes rövid értékelésében eredményekben gazdag évnek ítélte meg a 2010-es esztendőt. Külföldi kiképzéseket, missziós területen végrehajtott feladatokat, a katonák tapasztalatait gazdagító gyakorlatokat, sikerekben bővelkedő sportversenyeket tudhatnak maguk mögött a zászlóalj katonái. Külön elismerését fejezte ki a tavaszi árvízi munkálatokban résztvevő állománynak, előrevetítve, hogy talán hamarosan ismét szükség lehet a munkájukra.

Az elmúlt év feladatainak számbavételét elismerések átadása követte:
az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Kovács József vezérőrnagy által adományozott emléktárgyakat azok vehették át, akik ebben az esztendőben a beosztásukból adódó feladataikat, munkájukat kimagaslóan látták el. Elismerésben részesült Angyal Sándor százados, Virágos-Kis Sándor százados, Lévai József szakaszvezető, Pelyhe Gábor szakaszvezető, Kerekes Tihamér tizedes, Suki Norbert őrvezető.

Kiemelkedő helytállásért a parancsnoktól emléktárgyat vehetett át Orsós Imre tizedes.
Kollégánk egy garázstűz alkalmával saját testi épségének kockáztatásával mentette meg mások életét.
A századik ejtőernyős ugrásuk alkalmából emléklapot vehetett át Pető Tibor főtörzsőrmester és Kocza Tamás szakaszvezető.
Végezetül pedig Ruszin ezredes megköszönte az elmúlt tíz esztendőben végzett munkáját Szakál Tünde zászlósnak, aki januártól más katonai szervezetnél folytatja katonai szolgálatát.

Az ünnepi állománygyűlés Dr. Hende Csaba miniszter úr honvédeknek szóló karácsonyi üzenetének részletével felolvasásával zárult:
„Karácsony várakozó csendje, öröme, kedves szokása az igazat hozza vissza és mutatja föl. Az örök szépséget, ami csak gyermekségünk világában található meg. Újra és újra oda kell visszamennünk, abban a fényben merítkeznünk, szeretnünk és adakoznunk. Csak a szeretetben születhet újjá az életünk, az őrlő napok és órák helyébe lépő végtelen türelemben."

Fotó: A szerző felvételei