Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Feltöltés 2011” szimulációs hadkiegészítési gyakorlat

Szöveg: kormany.hu |  2011. június 26. 14:23

Immár negyedik alkalommal tartják meg a „Feltöltés” fedőnevű szimulációs hadkiegészítési gyakorlatot szeptember 26. és október 14. között. A HVK Személyzeti Csoportfőnökség Katonai Igazgatási Osztálya 2008-tól kezdődően minden évben tervezi, szervezi és a részt vevő katonai szervezetekkel, valamint a gyakorlásba bevont egyéb védelmi igazgatási szervekkel végrehajtja a gyakorlatot a Magyar Honvédség katonai igazgatási szakfeladatainak, valamint a közigazgatás védelmi igazgatási feladataival foglakozó szerveivel történő együttműködés gyakorlása céljából.

A gyakorlat célja a katonai igazgatási rendszer készenlétfokozásához, az önkéntes tartalékosok nyilvántartásához és behívásához, a hadkötelezettség bevezetéséhez és a gazdasági, anyagi szolgáltatások igénybevételének elrendeléséhez kapcsolódó katonai igazgatási szakfeladatok gyakorlása.

Az előkészítő, tervező tevékenység a feladatindító konferenciával vette kezdetét 2011 februárjában, a gyakorlatba bevont, tervezett közreműködők eligazításával. A Honvéd Vezérkar főnöke által jóváhagyott elgondolás alapján a gyakorlat végrehajtásában közreműködőként a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség, a HM Védelmi Hivatal, valamint az általa bevont megyei védelmi bizottságok és önkormányzatok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, az MH 25. Klapka György Lövészdandár, az MH Központi Kiképző Bázis, a HM EI Zrt., az Országos Rendőr-főkapitányság és az általa bevont szervek vesznek részt. A feladatok komplexitásából adódóan a szervezésben és a végrehajtás biztosításában fontos szerepe van a HVK Kiképzési Csoportfőnökség és Logisztikai Csoportfőnökség, valamint a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal szakembereinek. A gyakorlat célja a katonai igazgatási rendszer készenlétfokozásához, az önkéntes tartalékosok nyilvántartásához és behívásához, a hadkötelezettség bevezetéséhez és a gazdasági, anyagi szolgáltatások igénybevételének elrendeléséhez kapcsolódó katonai igazgatási szakfeladatok gyakorlása.

A gyakorlat fejlődését bizonyítja, hogy a résztvevők körének évről-évre történő bővítése mellett a szervezők reagálnak a katonai igazgatást érintő aktuális változásokra, így például az önkéntes tartalékos rendszer fejlődésére is. A begyakorlásra tervezett tevékenységek között szerepel az önkéntes védelmi tartalékos állomány behívása katasztrófavédelmi, illetve katonai őrzés-védelmi feladatokra. A gyakorlat tervezői a korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is a valós körülményekhez legközelebb álló forgatókönyv alapján szervezik a tevékenységeket, így ezek végrehajtása nemcsak a katonai igazgatási szakembereknek, hanem más szakterületeken szolgálóknak (hadművelet, logisztika stb.) is lehetőséget nyújt a kidolgozott feladatrendszerek gyakorlatban történő megmérettetésére. Ez nemcsak az önkéntes tartalékosok tényleges behívását jelentheti, hanem a nemzetgazdaságból kijelölt technikai eszközök valós átadását is. A gyakorlat továbbra is alapvető színtere a hadkötelezettség bevezetéséből adódó katonai igazgatási feladatok végrehajtásának, az arra való képesség megőrzésének, amely – tekintettel a 2012. január 1-jén hatályba lépő Alaptörvényben foglaltakra – továbbra is elengedhetetlen feltétele a Magyar Honvédség hadi szervezeti ereje megteremtésének.

A 2011. évben – módszertani jelleggel a felkészülés időszakában – szakmai napot tartottak Debrecenben a katonai igazgatási szervek, valamint a katonai szervezetek állományába tartozó hadkiegészítési feladatokkal foglalkozó szakemberek részére. A szakmai napon a debreceni Toborzó és Érdekvédelmi Központban bemutatták a sorozóközpont kialakított működési feltételeit, a szakfeladatok végrehajtásának rendjét, valamint eligazítást és egyfajta továbbképzést biztosítottak a meghívottak számára, felkészítve ezzel őket a gyakorlat végrehajtására. A gyakorlat végrehajtásának időszakában a sorozóközpontokban – további felkészítési napok keretében – tervezik, hogy a védelmi igazgatási szakemberek, a bevont önkormányzatok, rendvédelmi szervek, valamint az önkéntes tartalékos munkáltatója képviselői részére bemutató foglakozásokat tartanak a feladat sikeres, közös végrehajtása érdekében.

A gyakorlat tehát egyre komplexebb módon ad teret a feladatok begyakorlásának, számvetések elkészítésének és a rendkívül széles körű együttműködés megvalósításának. Mindezt a katonai igazgatási, hadkiegészítési szakfeladatok rendszerén keresztül teszi, amelyre napjainkban fokozottan jellemző, hogy a békeidőszaki felkészülés és előkészítés a záloga a Magyar Honvédség hadi szervezete megteremtésének. A gyakorlat mozzanatairól, eredményeiről a szervezők folyamatosan tájékoztatják majd az érdeklődőket.