Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felújítják az USS Texas csatahajót

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2022. szeptember 9. 14:07

Az USS Texas csatahajó nemcsak az egyetlen napjainkig fennmaradt, klasszikus dreadnought típusú csatahajó, hanem jelentős történelmi múlttal is rendelkezik.

uss-texas

1914-ben állították hadrendbe, majd az Egyesült Államok hadbalépése után az első világháborúban az Atlanti-óceán északi vizein teljesített szolgálatot, mint konvojkísérő és tengeralattjáró elhárító egység. A harmincas éveket nagyrészt a Csendes-óceánon töltötte, egy ideig mint zászlóshajó, majd a második világháború kitörése után a tengeri hadműveletekből ezúttal is alaposan kivette a részét. Jelen volt a normandiai partraszállásnál és a világ túlsó oldalán Iwo Jimánál, majd Okinawánál is mint tűztámogató és légvédelmi egység. Testvérhajóját az USS New Yorkot a háború után hamarosan kiselejtezték, de a Texas 1948-ban Houstonba, a San Jacinto Emlékparkba került mint úszó emlékmű és múzeum.

Legutóbb 1988 és 1990 között esett át egy teljeskörű felújításon, de állapota egyre aggasztóbbá vált a korrózió miatt és az utóbbi időben a szivattyúk már alig bírtak a hajótestbe folyamatosan beáramló vízzel. A sorsa erősen kérdésessé vált, így még az is felvetődött, hogy menthetetlen és szét kell bontani. Szerencsére a Texast fenntartó és működtető Battleship Texas Fundation sikeresen összegyűjtötte a javításokhoz szükséges mintegy 35 millió dollárt, így 2022. augusztus 31-én az öreg csatahajót sikeresen Galvestonba vontatták, ahol a Gulf Copper Hajógyár szárazdokkjában elvégzik az előreláthatólag két évig tartó javítási munkálatokat. A Texas eljuttatása a hajógyárba kifejezetten kockázatos vállalkozás volt, mivel végig fennállt a veszélye, hogy rozsdás törzse esetleg útközben megadja magát és elsüllyed, vagy felborul.

A tervek szerint, helyreállítása után az USS Texas csatahajó új helyen lesz majd kiállítva, amely vagy a Houston közelében lévő Beaumont lesz, vagy pedig Galvestonban marad.

Címkékhaditechnika