Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Válaszolni a kihívásokra

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. szeptember 9. 14:17

A német hadseregnek is alkalmazkodnia kell a megváltozott biztonságpolitikai helyzethez, jelentette ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campusán tartott előadásában Eberhard Zorn vezérezredes, a német hadsereg vezérkari főnöke, szeptember 9-én, pénteken.

Eberhard_Zorn_vezerezredes_eloadasa_az_NKE-n_20220909_15 copy

Mint hangsúlyozta: február 24-e után sosem lesz már olyan a világ, mint az orosz támadás előtt volt. A háború első napját a berlini fal leomlásához vagy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadáshoz hasonlította: mindenki pontosan tudja, hol volt akkor, amikor értesült az eseményekről, emelte ki. Véleménye szerint azóta paradigmaváltás történt; nem csupán az ukrán fegyveres erők támogatásával és a nyugati fegyverzet átadásával kapcsolatban, de magában a német védelmi politikában is. Ezt jelzi többek között a védelmi beszerzések felgyorsításának igénye és a még februárban megszavazott 100 milliárd eurós, kifejezetten a haderő fejlesztésére fordítható plusz költségvetési forrás és a GDP-arányosan 2 százalékra növelendő védelmi költségvetés is.

A NATO katonai szövetsége egységes, elszánt, képes az elrettentésre és rendelkezik a sikerhez szükséges jövőképpel. Emellett fontos azonban az európai „védelmi pillér” erősítése is. Az Európai Unió nemrég fogadta el az új, egységes stratégiai dokumentumot (Strategic Compass for Security and Defence – a szerk.). Ez a projekt egy újabb kiváló példája annak, hogy a szoros két- és többoldalú kapcsolatok miként képesek tovább erősíteni a közös védelmi képességeket, fogalmazott Eberhard Zorn vezérezredes. Ugyanakkor figyelmeztetett arra: a pénz nem minden. Ami igazán fontos, emelte ki, az az emberek gondolkodásának megváltoztatása és minden érintett motiválása, hogy valóban közös üggyé váljon a nemzeti és a nemzetközi, szövetségesi védelem ügye. Emellett megoldásra váró feladatként jellemezte a kiképzés felgyorsítását, a gyakorlatok számának növelését és a jelenleg meglévő létszámhiány enyhítését, mely különösen az altisztek területén tapasztalható.

Eberhard_Zorn_vezerezredes_eloadasa_az_NKE-n_20220909_09 copy

Az előadást követően a hallgatók kérdéseket tehettek fel a vezérezredesnek. A felvetett témák és a válaszok között szerepelt többek között a német tiszt- és altisztképzés rendszerének bemutatása, a védelmi beszerzések jelenlegi rendszerének hibái, lassúsága és ennek javítási, gyorsítási módszerei, a Bundeswehr létszámhiánya, illetve a toborzás hatékonyabbá tételével kapcsolatos elképzelések is. Eberhard Zorn vezérezredes részletesen elemezte az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos tapasztalatokat és az ennek alapján kidolgozandó német válaszlépéseket is. Mint hangsúlyozta, ez nem csak országának haderejét érinti, hanem az Európai Unió, illetve a NATO szervezetét, harckészültségét és felszereltségét is.

Kapcsolódó cikkek