Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ferihegyre érkeztek a tankerek – és továbbiak jönnek

Szöveg: Révész Renáta |  2008. március 25. 13:09

Három tankergép érkezett a Ferihegyi Repülőtérre a hét végén, és még további katonai gépek érkezése várható a héten – erősítette meg a honvedelem.hu-nak a korábbi sajtóértesüléseket Szollár Domonkos a repülőtér szóvivője.

“Egyáltalán nem szokatlan, hogy katonai repülők tűnnek fel nálunk, hiszen a Ferihegyi Repülőtér NATO Repülőtér, és mint ilyen rendszeresen fogad katonai járműveket. A hétvégén illetve a héten érkezett járművek az április 2-4. között tartandó bukaresti NATO-csúcs légi biztosítátásában kapnak szerepet" – tudtuk meg a Ferihegyi Repülőtér szóvivőjétől Szollár Domonkostól.

A Boing 707-es repülőgépekből átalakított tankerek a NATO-csúcs légi biztosításában résztvevő vadászrepülőgépeket tankolják majd.  

A hétvégén szállt le Ferihegyen a feladatban részt vevő első három KC–135-ös repülőgép.

A szóvivő a honvedelem.hu-nak megerősítette, hogy bár Szerbia bombázása óta valóban nem állomásoztak tankerek a repülőtéren, ennek ellenére nem számít rendkívüli eseménynek, hogy katonai gépek szállnak le nálunk.

Budapest például nagyjából félúton helyezkedik el Amerika illetve Bagdad, vagy éppen Afganisztán között, ezért gyakran landolnak olyan szállító járművek amelyek katonákat illetve a felszereléseiket szállítják a háborús övezetekbe.

Egyes lapinformációk szerint a múlt hét közepén C–17-es óriás szállító repülőgépek és szárazföldi járművek hozták Ferihegyre azt a számos kiszolgálóberendezést, amellyel üzemeltetik a gépeket.

Az amerikai kontingens magyarországi tartózkodásához nem kellett parlamenti felhatalmazás, mivel NATO-feladatban való részvételről van szó.