Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nógrádi: “A tibeti felkelés alapvető célját nem fogja elérni”

Szöveg: Szűcs László |  2008. március 25. 14:36

Nem csitulnak az indulatok Tibetben. Az elmúlt hetek utcai harcaiban – az indiai Dharmszalában működő tibeti emigránskormány szerint – legalább 130 embert öltek meg a kínai hatóságok. Ugyanakkor a hivatalos pekingi közlemény szerint mindössze 19 áldozata volt a kínai tartományban március elején kirobbant zavargásoknak.

A honvedelem.hu által megkeresett biztonságpolitikai szakértő, Nógrádi György elmondta: a tibeti zavargások kapcsán két szempont ütközik egymással. Az egyik az emberi jogok kérdése, hiszen sok nemzetközi szervezet úgy érzi, hogy a Tibetben élő ősi kisebbség nem kapja meg a nyugat által elvárt demokratikus jogokat.

Ugyanakkor Kína a világ egyik feljövőben lévő, ám már most meghatározó hatalma, ezért a világ vezető politikusainak döntő része számára a hatalmai szempontok és a politikai realitások fogják majd a kérdést eldönteni.
Nógrádi György szerint Magyarország számára a Kínai Népköztársaság az egyik legfontosabb kereskedelmi partner, így a magyar kormánynak, a Tibettel kapcsolatos állásfoglalásakor célszerű óvatosnak lennie.

– Nyilvánvaló, hogy a tibetiek a lázadással hatni akartak a pekingi politikára, s azt akarták elérni, hogy a föld országai – ha kell az olimpiáit bojkottálva – álljanak ki a tibetiek vélt, vagy valós követelései mellett – mondta a biztonságpolitikai szakértő, hozzátéve: az elmúlt napok eseményei egyértelműen azt bizonyították, hogy Görögországtól Nepálig a politikai mindenütt a fennálló realitások alapján döntött, és nem állt ki a tibeti követelések mellett.
Nógrádi György mindemellett úgy látja: az eseményeket döntően befolyásolja, hogy George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke bejelentette, részt vesz olimpiai játékokon.

– Úgy vélem, hogy a kínai politikát a tibeti események érdemben nem képesek befolyásolni. Másképpen fogalmazva: a tibeti felkelés az alapvető célját nem fogja elérni – fogalmazta meg véleményét Nógrádi György.