Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feszített program Brüsszelben

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. október 28. 7:10

Brüsszelben tartja soros vezérkari főnöki értekezletét az Európai Unió Katonai Bizottsága. Az Unió legfelsőbb szintű katonai testületének ülésén a magyar delegációt Benkő Tibor altábornagy a HM Honvéd Vezérkar főnöke vezeti.

Az EU Katonai Bizottság tanácskozásán Benkő altábornagy – aki ebben a beosztásában először vett részt az eseményen – október 26-án, kedden személyes megbeszélésen találkozott Håkan SYRÉN vezérezredessel, az EU Katonai Bizottság elnökével.

A huszonhét tagállam elsőszámú katonai vezetőiből álló testületnek feszített programja van. Napirend előtt hallgatják meg Makarov vezérezredesnek, az orosz vezérkar főnökének előadásait. Ezeken az Orosz Fegyveres Erők átalakításáról, a – közös kül-, és biztonságpolitika területén – az együttműködésre történő felkészülésről volt szó.

A napirend során az EU Katonai Tanácsa meghallgatja az EU Katonai Bizottság svéd elnökének, Håkan SYRÉN vezérezredesnek a jelentését, az Európai Unió soros elnöki posztját betöltő Belgium tájékoztatóját az elnöksége katonai programjának végrehajtásáról és az Európai Unió Katonai Törzs főigazgatójának féléves jelentését.
Külön figyelmet szentelnek a vezérkari főnökök az EU katonai képességei fejlesztésének, és áttekintik a Katonai Bizottság tevékenységét a program irányításában. Az EU műveletek parancsnokai beszámolót tartanak a Balkánon, Ugandában és a szomáliai partok közelében folytatott uniós műveletek legfontosabb feladatairól.