Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fiatal Biztonságpolitikusok Nemzetközi Konferenciája – először

Szöveg: Németh József |  2012. június 1. 12:30

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara első alkalommal adott helyet a Biztonságpolitikai Szakkollégium által május 29-én megrendezett Fiatal Biztonságpolitikusok Nemzetközi Konferenciájának (First International Conference of Young Security Experts − ICYSEC).

1595936480
A konferencia megnyitóján dr. Nemeslaki András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos és nemzetközi rektorhelyettese kiemelte, hogy a rendezvény tökéletesen illik azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyeket az intézmény tesz a szakmai-tudományos élet eredményeinek nemzetközi szintű bemutatására.

Dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja hangsúlyozta, hogy az elmúlt mintegy 15 év biztonságpolitikai képzésének egyik legjelentősebb állomásához érkezett az intézmény, hiszen a fiatal szakértői generáció már képes az igazán jelentős szakmai erőfeszítéseiket hazai és külföldi előadók, illetve érdeklődők révén népszerűsíteni.

A Biztonságpolitikai Szakkollégium tiszteletbeli elnöke, dr. Németh József Lajos kifejtette, hogy a konferencia nemcsak lehetőség, hanem motiváció is arra vonatkozóan, hogy a fiatal szakértők még jobban elmélyüljenek az általuk művelt szakmai témákban, így gyarapítva a magyar és a külföldi biztonságpolitikai gondolkodás eszközeit és eredményeit.

1595936480
A konferencia témáit öt különböző panelben, tizenhét előadás keretében tárgyalták a jelenlévők, az új biztonsági kihívásokra adott különböző válaszoktól kezdve a kommunikációs kérdéseken keresztül az aktuális iráni problémákig, de szó esett az Európán kívüli régiókról, illetve a Magyarországot, valamint a környező országokat érintő biztonságpolitikai kérdésekről is.

A fiatal lengyel, szerb és magyar szakértők mindegyike részt vett a paneleket lezáró lendületes vitákban, amelynek révén új szempontok és új megoldások is születtek.

Így megvalósult az a rendkívül fontos cél is, hogy a résztvevők tapasztalatot gyűjthessenek, s kiszélesíthessék hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerüket.

Az első alkalommal megrendezett Fiatal Biztonságpolitikusok Nemzetközi Konferenciája a „Kockázatok és válaszok a tehetséggondozásban (TÁMOP 4.2.2./B-10/1)"  pályázat keretén belül, az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Fotó: Galovtsik Gábor