Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán lemásolta az amerikai Cobrát

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. június 1. 11:23

Irán egy közeljövőben tartandó harcászati gyakorlat keretében mutatja be saját gyártású harci helikopterét, amely valójában nem más, mint az amerikai AH–1 Cobra harci helikopter másolata. A hírt Kyomars Heydari dandártábornok, a szárazföldi erők parancsnok-helyettese jelentette be, aki elmondta, hogy az iráni helikoptert egy sor új rendszerrel szerelték fel, amelyek több paraméterben megközelítik az amerikai AH–64 Apache jellemzőit.

Korábban iráni médiumok arról számoltak be, hogy a hadsereg elindította Cobra típusú helikoptereinek korszerűsítését, ami tartalmazta többek között a pilótafülke, valamint a repülőelektronika és különböző érzékelők cseréjét. Legszembetűnőbb változás a pilótafülke kialakítása, ami nagyobb és „ragyogás nélküli" kilátást biztosít a személyzet (helikopter-vezető és lövész) számára, ugyanakkor annak páncélvédettsége nem ismert.
Eltérés mutatkozik az eredeti verzióhoz képest az orr-rész kialakításában – inkább hasonlít a tengerészgyalogság által alkalmazott AH–1T verzióra – ami valószínűleg a Hasib radar elhelyezése miatt van, amit kifejezetten a Cobrához fejlesztettek.

Az iráni médiumokban a korszerűsített helikopterek több elnevezést is kaptak, így: Panha 2091, Shabavbiz 209–1, Toufan és HESA P4, miközben kiemelték, hogy az utolsó verziót ellátták harckocsi-elhárító rakéták irányításához szükséges hőkövetővel.
1960 és 1970 között az Egyesült Államok 202 darab AH–1J SeaCobra típusű helikoptert szállított Iránnak, amelyek közül 62 rendelkezett harckocsi-elhárító rakéták indításához szükséges rendszerrel. A haditechnikai eszközök szállítása Iránnak 1979-ben szakadt meg, amikor az Iszlám Forradalom viharos gyorsasággal győzött az országban. Az iráni hadseregben napjainkban rendszerben álló Cobra helikopterek száma nem ismert.

Irán a teljes elszigeteltség mellett illegális forrásokból igyekszik beszerezni különböző alkatrészeket, komponenseket amerikai gyártmányú repülőgépeihez és helikoptereihez. Az Egyesült Államok 2011 júniusában hozta nyilvánosságra, hogy egy olyan nemzetközi hálózatra bukkantak, amelynek köszönhetően Irán hajtóműveket és tartalék alkatrészeket tudott vásárolni az AH–1 típusú helikopterekhez.


Iráni AH-1 Cobra iraki harckocsik ellen