Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fico: a szlovákok maradnak Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 25. 18:17

Több szociális és gazdasági kérdésben is egyetértésüknek adott hangot Robert Fico szlovák kormányfő és Martin Schulz az Európai Parlament elnöke, a két politikus keddi brüsszeli találkozóját követő közös sajtóértekezletén – adta hírül a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség április 24-én, kedden.

A szlovák kormányfő keddi Brüsszelben tett látogatása során találkozott először Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkárral majd Martin Schulzcal találkozott.

A találkozót követően a NATO főtitkár köszönetet mondott Robert Ficónak Szlovákia Afganisztánban vállalt feladatának betöltéséért majd megerősítette: az észak atlanti szövetség készen áll arra, hogy 2014 végéig átadja a (az országért vállalt) felelősséget az afgánok kezébe. Robert Fico ezzel összefüggésben arról biztosította tárgyalópartnerét: Szlovákia addig marad (az Afganisztánban folytatott) művelet tagja, ameddig az szükséges lesz. Hozzátette: keresni kell az ahhoz vezető utat, hogy milyen módon lehet 2014 után a NATO keretében úgy tevékenykedni (Afganisztánban), hogy az ország stabilizációjáért tett lépések ne korlátozódjanak a katonai szerepvállalásra.

Martin Schulzcal való találkozója után Robert Fico elmondta: egyetért az EP elnökével abban, hogy az EU tagállamok kormányfőinek a gazdasági növekedés egy reális programjáról valamint új munkahelyek létrehozásáról kell megegyezniük az Európai Tanáccsal.

„A leglényegesebb kérdés, amelyet ezekben a hetekben és hónapokban Európában meg kell oldanunk az az, hogy csak a kötelező megszorításokra kerül e sor, vagy a gazdasági fejlődés és a munkahelyteremtés kérdéseire is" – mutatott rá Robert Fico. Hozzátette: elutasítja az olyan európai ajánlásokat, amelyek megszorításokat alkalmaznának a (gazdasági) növekedést elősegítő intézkedések terén.

Fotó: www.nato.int