Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbiai sebesülteket gyógyítanak a Honvédkórházban

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. április 25. 19:00

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és dr. Schandl László orvos dandártábornok, a Honvédkórház parancsnoka tett látogatást április 25-én délután azoknál a líbiai sérülteknél, akiket a Honvédkórházban gyógyítanak és rehabilitálnak.

Martonyi János külügyminiszter 2011. decemberi líbiai látogatása alkalmával tett felajánlást Magyarország nevében líbiai sebesültek térítésmentes ellátására. A külügyminiszter felajánlása nyomán a magyar és a líbiai kormány közös finanszírozásában Magyarországon, a Honvédkórházban gyógyítanak és rehabilitálnak nyolc líbiai sebesültet, akiknek kezelési költségeit Hende Csaba honvédelmi miniszter döntése értelmében a Honvédelmi Minisztérium vállalta magára.

1595934914
A sebesültek április 23-án érkeztek meg Budapestre, 25-én délután pedig Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és dr. Schandl László orvos dandártábornok, a Honvédkórház parancsnoka tett náluk látogatást.

„Bízunk benne, hogy a betegek gyógykezelése eredményes lesz, és láthatóvá válik, mire képes a szolidaritás, az együttérzés" – fogalmazott Németh Zsolt a látogatást követő rövid sajtótájékoztatón. Mint mondta, Magyarország a segítségnyújtással világossá teszi Líbia számára, mennyire fontosnak tartja az átmenetet, a demokratizálódást.

Az államtitkár kiemelte: hazánk nem kíván megállni ezen a ponton, fontos, hogy a szakmai együttműködés a jövőben is folytatódjon az egészségügy területén Magyarország és Líbia között mind az orvosok, mind az egészségügyi személyzet képzése, illetve számos egyéb intézményi vonatkozás tekintetében.

Schandl László hangsúlyozta: a Honvédkórház megtisztelőnek tekinti a szóban forgó feladatot. A sérültek állapotfelmérése már megtörtént, a kórház munkatársai elkészítették a rájuk vonatkozó kezelési és terápiás tervet: lesznek közöttük olyanok, akiket a rájuk váró műtét után haza lehet bocsátani, és olyanok is, akik további rehabilitációra szorulnak majd.

A dandártábornok elmondta: a sérülteket előzetesen egy orvoscsoport választotta ki a magyarországi gyógykezelésre, mivel mindannyian olyan sérüléseket szenvedtek el, amelyek magas szintű ellátást igényelnek.

Németh Zsolt mindehhez hozzátette: a jövőben önköltséges alapon is jönnek majd az észak-afrikai országból sebesültek Magyarországra egészségügyi kezelés céljából.

 
1595934914
 
1595934915

 
 Fotó: Dévényi Veronika