Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Foglyok utáni hajtóvadászat – 15 halott

Szöveg: MTI/orientpress/honvedelem.hu |  2008. június 16. 7:27

Legkevesebb 15 felkelőt öltek meg az afgán hadsereg és a koalíciós erők katonái Afganisztán déli részén a pénteken megszökött foglyok utáni hajtóvadászatban.

Az amerikai csapatok vezette koalíciós haderő vasárnapi tájékoztatója szerint nem bizonyosodott be, hogy a megölt felkelők között vannak kiszabadult foglyok is. A művelet során öt felkelőt fogságba ejtettek.
A tálib lázadók péntek este rohamozták meg Dél-Afganisztán legnagyobb börtönét Kandahár városában. Afgán hivatalos források szerint az összehangolt támadás során 870 fogoly szökött meg, köztük 390 tálib.

A fegyintézet elleni támadás a felkelők egyik legmerészebb és leglátványosabb akciója volt – vélik megfigyelők. Előbb autóba rejtett pokolgépet robbantott fel egy öngyilkos merénylő a börtönépület kapuja előtt, aminek következtésben széles rés keletkezett a börtönfalon, majd a támadók rakétákkal lőtték az őrszemélyzet körletét.
A börtönből kitört rabok nyomába eredt katonák egy tanyán végeztek a 15 áldozattal. A tanyaépületeket előbb egy légicsapás-hullámmal lerombolták. A helyszínen nagy mennyiségű fegyvert és robbanóanyagot is lefoglaltak.

A NATO véleménye szerint a fogolyszabadítási akció nem gyakorol lényegi vagy hosszan tartó hatást az afganisztáni konfliktusra. A kabuli hatóságok viszont arra figyelmeztettek, hogy a szökött rabok százai erősíthetik a felkelők mozgalmát.
Afganisztánban jelenleg már rekordszámú – 65 ezer – külföldi katona állomásozik, közülük 33 ezer amerikai. Az AP amerikai hírügynökség összesítése szerint az idén több mint 1800 ember vesztette életét az afganisztáni erőszakos cselekményekben.

1595877343
Ugyanakkor az afgán elnök csapatokat küldene Pakisztánba, hogy leszámoljanak a határon túlról támadó felkelőkkel vagy más katonai csoportokkal. Afganisztán kész megvédeni önmagát a fenyegetésekkel szemben – figyelmeztetett egy sajtótájékoztatón Hamid Karzai.

Az afgán elnök ezt annak kapcsán mondta, hogy korábbam Pakisztán felől érkező militáns csoportok lépték át az afgán határt, és a tűzharcok során több afgán, illetve szövetségi katonát is megöltek. Karzai kijelentése előtt két nappal tálib harcosok százai ostromoltak meg egy afgán börtönt Kandahárban, és a börtönőrök lemészárlása után közel 1000 foglyot, köztük több tálibot is kiszabadítottak.

Ez volt idáig Karzai legsúlyosabb Pakisztán felé tett figyelmeztetése. A határozott hangvétel pedig határozott lépésekhez is vezethet. Karzai már régóta kérte Pakisztán és a nemzetközi erők segítségét, ám határátlépés lehetőségét eddig még sohasem vetette fel. A szomszédos állam eközben tagadja, hogy a táliboknak vagy más szélsőséges csoportoknak nyújtana támogatást.

Hamid Karzaid esedékes sajtótájékoztatójától többen is azt várták, hogy az elnök a Párizsban rendezett, adományokkal kapcsolatos konferenciáról beszél majd – a világ vezető országai itt mintegy tíz milliárd dollá támogatást ígértek Afganisztán újjáépítésére – Karzaid azonban a kandahári börtöntámadást és a tálib fenyegetést emlegette. „Afganisztán kész megvédeni önmagát. Azzal, hogy Pakisztánból érkező tálibok afgánokat és szövetséges katonákat gyilkoltak meg, feljogosítottak minket is, hogy átlépjük a határt és ugyanezt tegyük –velük.’ − indokolta döntését Hamid Karzai.