Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fokozódnak a felkelők támadásai Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 10. 8:22

A lázadók támadásaiban öt rendőr és négy fegyveres őr halt meg Afganisztán nyugati, illetve keleti részében – vált ismertté május 9-én, szerdán rendőrségi és kormányzati forrásokból.

Az öt rendőr járműve alatt pokolgép robbant a nyugat-afganisztáni Farah tartományban. Abdul Rauf Ahmadi, a rendőrség régióbeli szóvivője szerint a támadást a tálib szélsőségesek hajtották végre.

A kelet-afganisztáni Paktika tartományban a terület oktatási igazgatójának autóját robbantották fel. A merényletben négy testőr meghalt, a támadás fő célpontja, Atta Mohammed Kaneh és a tartományi oktatásügy négy munkatársa pedig megsebesült. Kaneh a pakisztáni határtérségben lévő iskolákat ellenőrizte.

A tálibok, akik tiltják a lányok iskolába járását, támadásaikkal gyakran vesznek célba oktatási intézményeket.

A kabuli belügyminisztérium adatai szerint az elmúlt nap folyamán 3 tálib fegyverest megöltek és 25 másikat őrizetbe vettek az afgán erők, valamint a NATO-irányítás alatt álló szövetségesek. A kormányerők hét tartományban hajtottak végre műveleteket, amelynek során nagy mennyiségben foglaltak le fegyvereket.

Az afgán védelmi minisztérium ugyanakkor arról számolt be, hogy az elmúlt húsz napban 48 katonájuk esett el a felkelőkkel vívott összecsapásokban. Záhir Azimi tábornok, szóvivő hozzátette, hogy 71 további katonájuk megsebesült. Elmondta, hogy jelenleg 27 művelet folyik országszerte a lázadók ellen. A hadsereg tűzszerészei 192 robbanószerkezetet fedeztek fel és hatástalanítottak.

A felkelők támadásai jelentősen fokozódtak azóta, hogy május elején meghirdették „tavaszi hadjáratuk" kezdetét a NATO és szövetségeseinek erői ellen.