Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a bérfejlesztések és a családos katonák támogatása

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Nagy Gábor |  2024. május 9. 14:27

Dr. Czermann János, a HM stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára vezetésével fontos témákat vitatott meg a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum május 7-ei ülése.

2024_05_HM1_erdekegyezteto_NG (10)_v

Az első és legfontosabb érintett témakör a bérfejlesztésekkel kapcsolatosan közelmúltban elért eredmények és folyamatban lévő intézkedések bemutatása volt. Elhangzott, hogy január 1-jével megvalósult a tisztek, az altisztek, és a legénységi állomány általános (átlagosan 11%-os) illetményemelése, valamint kitértek arra is, hogy a légierő kiemelt szakállománya (pilóták, repülőműszakiak, drón szakállomány, légvédelmi irányítók, előretolt repülésirányítók) és – a tavaly őszi, illetve az ez év eleji célzott toborzási kampányok keretében – a hódmezővásárhelyi gránátos zászlóalj és a tatai önjáró tüzérosztály teljes katonaállománya kiemelt szintű béremelést kapott. Januártól tovább emelkedett a honvédelmi alkalmazottak illetménye is: 10%-os általános béremelésben részesültek, amelyet – parancsnoki döntés függvényében – további átlagosan 5,4%-os emelés is kiegészített. Folyamatban van az egyes szakágazati (szakképzésben oktatók, egészségügyi szakdolgozók) béremelések honvédségi adaptív végrehajtása.

Napirenden van a külszolgálati juttatások emelése is: ide tartozik egyrészt a béketámogató missziók devizaellátmányának emelése, másrészt egyes, elsősorban a tartós külszolgálaton lévő családok támogatására irányuló juttatási elemek fejlesztése. De az itthon szolgáló állomány egyes juttatásai is emelkednek: emelt tanévindítási hozzájárulás, nevelési támogatás, valamint kifejezetten a gyermekeseknek szánt plusz SZÉP kártya juttatás is várható a jövőben.

2024_05_HM1_erdekegyezteto_NG (12)

Az ülésen napirendre került a honvédek jogállását szabályozó új jogszabály tervezetek helyzete is, mellyel a honvédelmi tárca célja a katonai jogállás megújítása. Az érdekegyeztető fórum résztvevői megvitatták az Észak-Pesti Centrumkórház megváltozott helyzetét. Az igényjogosultaknak az alábbi szakrendelésekre nem szükséges beutaló: bőrgyógyászat, nőgyógyászat, urológia, fül-orr-gégészet, pszichiátria és addiktológia, szemészet, sebészet, onkológia. Minden egyéb szakrendelésre beutaló szükséges; bejelentkezni pedig a 06/1-885-35-15-es speciális telefonszámon lehet.

A Speciális Rendeltetésű Centrum igénybevételéhez igazoló kártyát adnak ki. Szóba kerültek a rehabilitációs lehetőségek is: a Balatonfüredi Kardiológiai Intézetben igénybe vehető kezelések, a Hévízi Rehabilitációs Intézetben igénybe vehető szolgáltatások, úgymint mozgásszervi gyógykezelés, járóbeteg szakellátás reumatológiai és fizioterápiás kezelésekkel. Fontos szerepet kapnak a fejlesztésekben az egészségmegőrző, preventív jellegű programok, például a Senior Prémium Program, az MH Honvéd Testalkati Program vagy a Preventív Tiszti Hálózat.

A lakhatási támogatással kapcsolatban a meglévő lehetőségek mellett a HM két pályázati támogatást is indított, megvalósult a törlesztési támogatás VI. üteme, melyben 2508 család hitelterheit enyhítették, valamint lezajlott a nagy- és csonka családosokat segítő lakhatási hozzájárulás IV. üteme is.