Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a biztonság és egészség

Szöveg: HVK BTF | Fotó: MH EK |  2024. május 6. 14:14

A korábbi évek hagyományait követve, katonai munkavédelmi fegyvernemi nap alkalmából tartottak szakmai rendezvényt az MH Egészségügyi Központ székhelyén a Honvéd Vezérkar szervezésében.

202404_szakmai_nap_MH_EK (1)

A szakmai napon résztvevő munkabiztonsági és munkaegészségügyi szakállomány a Magyar Honvédség előző rendezvénye óta eltelt időszakát tekintette át a katonák egészségének és munkavégző képességének megóvása, a szolgálati- és munkakörülmények humanizálása, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos szolgálatellátás személyi, tárgyi, illetve szervezeti feltételei helyzetének tekintetében.

Közös célunk, hogy a kiképzési, a műveleti, a haderőfejlesztési, valamint a működéssel összefüggő logisztikai és infrastrukturális feladatok során, a műszaki biztonságra és egészségvédelemre vonatkozó feltételek megteremtésével és fenntartásával, minimalizáljuk a szolgálati balesetek és megbetegedések számát, az elszenvedett sérülések, egészségkárosodások súlyosságának mértékét. Ezen széleskörű, a szervezet egészét érintő összetett feladatrendszer rendeltetése az erők megóvásában és a hadrafoghatóság biztosításában való közreműködés.

A szakmai nap tematikája a munkahigiéné és a foglalkozás-egészségügy speciális feladatai vonatkozásában, az MH Egészségügyi Központ által végzett munkaegészségügyi feladatok eddigi tapasztalataira, a megváltozó nemzetközi és hazai előírásokból származó feladatokra fókuszált. Áttekintették a honvédségi szervezetek munkabiztonsági állománya és a munkaegészségügyi szakemberek együttműködési területeit, tapasztalatait, valamint a még eredményesebb működés lehetőségeit és feladatait.

202404_szakmai_nap_MH_EK (2)

Szabó János főhadnagy, az MH Egészségügyi Központ Munka- és Sugáregészségügyi Laboratórium képviselője előadásában bemutatta a labor működését és képességeit, az általuk végzett munkahigiénés vizsgálatok során szerzett tapasztalatokat. A munkahigiénés vizsgálatokat végző labor aktív szerepet kap a Magyar Honvédség megújuló haditechnikai és infrastrukturális fejlesztésében, adatokat biztosít a munkabiztonsági katonák, az érintett parancsnokok részére.

Dr. Kondacs Ilona alezredes csapatorvos, az MH Egészségügyi Központ munkaegészségügyi szakértője hangsúlyozta a munkavédelem és munkaegészségügy szoros együttműködésének fontosságát, a közelmúltban beszerzett hadfelszerelések rendszeresítésének munkaegészségügyi tapasztalatait, majd ismertette a Preventív Tiszti Hálózatban rejlő lehetőségeket. Előadásában rávilágított, hogy a Munkavédelmi törvény legutóbbi módosításával a közegészségügyi felügyelők is bevonhatók a munkaegészségügyi feladatokba, amelyből adódóan, jelentősen felértékelődött a két szakterület közötti kooperatív együttműködés lehetősége.